Autor | Poruka |
---|
Red Dog Vodnik 1.klase
Broj poruka : 133 Godina : 58 Mjesto : Malmö / Svedska Obrazovanje : Pravnik Reputacija : 0 Bodovi : 1 Datum upisa : 2008-06-20
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? 18th November 2008, 22:33 | |
| Druze Vox,
Ako se ne varam, na osnivackoj skupstini treba usvojiti i statut. Jel bi ti mogao poslati omladincima statut svoje organizacije, dok ja ne prevedem svoj? A statut odreduje kako se kasnije moze menjati statut.
Uz drugarski pozdrav /Red Dog | |
|
| |
vox Vodnik
Broj poruka : 68 Godina : 52 Mjesto : Balkan Reputacija : 0 Bodovi : 0 Datum upisa : 2008-06-21
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? 18th November 2008, 22:39 | |
| - Red Dog (citat):
- Druze Vox,
Ako se ne varam, na osnivackoj skupstini treba usvojiti i statut. Jel bi ti mogao poslati omladincima statut svoje organizacije, dok ja ne prevedem svoj? A statut odreduje kako se kasnije moze menjati statut.
Uz drugarski pozdrav /Red Dog Da u pravu si! Dopsta toga se treba usvojiti na osnivackoj Skupstini pa i Statut.. A sto da ne.. Moj statut je dostupan na internetu, http://www.tito-bihac.org/Liga%20antifasista_dokumenti.html a mogu im i napraviti Statut ako ozbiljno razmisljaju o registraciji.. | |
|
| |
Red Dog Vodnik 1.klase
Broj poruka : 133 Godina : 58 Mjesto : Malmö / Svedska Obrazovanje : Pravnik Reputacija : 0 Bodovi : 1 Datum upisa : 2008-06-20
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? 18th November 2008, 22:49 | |
| | |
|
| |
Mirza Osnivač
Broj poruka : 1300 Godina : 34 Mjesto : Bijeljina / YU Posao : Student: I godina Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Obrazovanje : Mašinski tehničar IV godine Reputacija : 1 Bodovi : 6 Datum upisa : 2008-06-14
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? 19th November 2008, 00:18 | |
| - vox (citat):
- Red Dog (citat):
- Druze Vox,
Uz drugarski pozdrav /Red Dog Da u pravu si! Dopsta toga se treba usvojiti na osnivackoj Skupstini pa i Statut.. A sto da ne.. Moj statut je dostupan na internetu, http://www.tito-bihac.org/Liga%20antifasista_dokumenti.html a mogu im i napraviti Statut ako ozbiljno razmisljaju o registraciji.. Ozbiljni smo. Samo nam treba vremena. Ipak, ideju smo dobili prije par dana tek. Ali, krećemo se naprijed Red Dog i Vox, hvala na pomoći | |
|
| |
Mirza Osnivač
Broj poruka : 1300 Godina : 34 Mjesto : Bijeljina / YU Posao : Student: I godina Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Obrazovanje : Mašinski tehničar IV godine Reputacija : 1 Bodovi : 6 Datum upisa : 2008-06-14
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? 19th November 2008, 16:58 | |
| Pogledao sam statut Lige i mislim da ćemo ići prema tom statutu. Naravno, bacio sam oko i na statute KP Hrvatske i KP Srbije. Ali glavna vodlilja (nekako mi je najjednostavniji i najlakši za pratiti) će biti statut Lige. | |
|
| |
Hercegovac Stariji Vodnik
Broj poruka : 195 Godina : 33 Mjesto : Hercegovina ! Posao : Radim sa bakrom xD Reputacija : 0 Bodovi : 0 Datum upisa : 2008-06-28
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? 19th November 2008, 18:14 | |
| Šta je potrebno da se osnuje nova stranka/partija ?? | |
|
| |
Mirza Osnivač
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? 19th November 2008, 18:23 | |
| 5000 potpisa punoljetnih građana je potrebno za punopravnu političku stranku. A za građansko udruženje dosta manje. | |
|
| |
Broj poruka : 195 Godina : 33 Mjesto : Hercegovina ! Posao : Radim sa bakrom xD Reputacija : 0 Bodovi : 0 Datum upisa : 2008-06-28
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? 19th November 2008, 18:27 | |
| I kad skupiš tih 5000 potpisa,šta onda slijedi ? | |
|
| |
Mirza Osnivač
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? 19th November 2008, 19:00 | |
| To ne znam tačno. Vjerovatno izborna kampanja itd. | |
|
| |
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? 19th November 2008, 19:19 | |
| Valjda se mora registrovati... | |
|
| |
Mirza Osnivač
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? 19th November 2008, 19:28 | |
| Da, a da bi se uopšte mogao registrovati moraš imati 5000 potpisa. | |
|
| |
vox Vodnik
Broj poruka : 68 Godina : 52 Mjesto : Balkan Reputacija : 0 Bodovi : 0 Datum upisa : 2008-06-21
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? 19th November 2008, 19:31 | |
| - mostar_yu (citat):
- Šta je potrebno da se osnuje nova stranka/partija ??
Stranka ili partija nije isto sto i Udruzenje gradjana... Ako razmisljas o politickoj partiji, ja iskreno to nebi preporucio, jer to puno kosta a Vi nemate tih uslova.. Ako vec hocete da osnujete Savez mladih antifasista BiH ili kako ce se vec zvati onda je to puno lakse a imali bi kao Nevladina organizacija ne tako mali uticaj na prostoru BiH obzirom da je prostor za djelovanje takvog jednog Saveza prazan na prostoru BiH.. Hocu reci da ne postoji registrovan takav Savez... Odlucite sta stvarno hocete imacete podrsku i pomoc naravno.. | |
|
| |
Mirza Osnivač
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? 19th November 2008, 20:01 | |
| Ja sam definitvno za. A i ovih par ljudi s foruma su za. Imam ja još dva tri prijatelja koji su za. Broj prvobitnih članova bi bio negdje oko 15 do 20 za početak, ali širom BiH.
S jedne strane, čudi me što već nema nikakve takve organizacije, a s druge mi je drago da smo mi prvi.
Ja se ozbiljno planiram zauzeti za ovu ideju i postići nešto u tom smjeru. | |
|
| |
Tito Vodnik 1.klase
Broj poruka : 127 Godina : 64 Mjesto : Jugoslavija Reputacija : 0 Bodovi : 0 Datum upisa : 2008-06-21
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? 19th November 2008, 20:19 | |
| Imate i moju podrsku, samo naprijed! Imate li adresu na koju cete prijaviti uduzenje?
Tito: komentar modifikovan dana: 19th November 2008, 20:23; prepravljeno ukupno 1 puta | |
|
| |
Jugoslav General Major
Broj poruka : 1096 Godina : 34 Mjesto : Bosna Reputacija : 0 Bodovi : 0 Datum upisa : 2008-07-17
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? 19th November 2008, 20:22 | |
| - Tito (citat):
- Imate i moju podrsku, samo naprijed!
Moju podrsku imas takodjer! Spreman sam odmah da prikupim jos nekoliko..iako ce to biti tezak zadatak.. | |
|
| |
Mirza Osnivač
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? 19th November 2008, 20:30 | |
| - Tito (citat):
- Imate i moju podrsku, samo naprijed! Imate li adresu na koju cete prijaviti uduzenje?
Za sada, i ne baš. Ali radimo na tome. Dobili smo statute da nam posluže kao primjer, imamo dva čovjeka upućena u organizacije da nam daju savjete i mislim da će ubrzo (ali ne za dan dva, nego relativno ubrzo). Imaš li možda neki grad da nam preporučiš? A i mislim da će proći još mnogo prije nego što budemo imali i svoj krov nad glavom. | |
|
| |
vox Vodnik
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? 20th November 2008, 10:16 | |
| | |
|
| |
Drug Čelik Zastavnik 1.klase
Broj poruka : 335 Godina : 33 Mjesto : Željezna Zenica, Yugoslavija Posao : Moler Obrazovanje : Srednja skola zasad... Reputacija : 0 Bodovi : 0 Datum upisa : 2008-07-14
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? 20th November 2008, 18:55 | |
| - vox (citat):
- mostar_yu (citat):
- Šta je potrebno da se osnuje nova stranka/partija ??
Stranka ili partija nije isto sto i Udruzenje gradjana... Ako razmisljas o politickoj partiji, ja iskreno to nebi preporucio, jer to puno kosta a Vi nemate tih uslova.. Ako vec hocete da osnujete Savez mladih antifasista BiH ili kako ce se vec zvati onda je to puno lakse a imali bi kao Nevladina organizacija ne tako mali uticaj na prostoru BiH obzirom da je prostor za djelovanje takvog jednog Saveza prazan na prostoru BiH.. Hocu reci da ne postoji registrovan takav Savez... Odlucite sta stvarno hocete imacete podrsku i pomoc naravno.. sve je to u redu, i hvala na objasnjenju, a sad kako e osnuje takva jedna nevladina organizacija??!! | |
|
| |
vox Vodnik
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? 20th November 2008, 22:59 | |
| Red GreetinG - Citat :
- sve je to u redu, i hvala na objasnjenju, a sad kako e osnuje takva jedna nevladina organizacija??!!
Jednostavno! Dovoljno je ispostovati zakon o Udruzenjima od Člana 11 do člana 15 1. Osnivanje udruženja Član 11. Udruženje mogu osnovati najmanje tri fizička odnosno pravna lica koja su državljani Bosne i Hercegovine, ili stranci koji su stalno nastanjeni ili borave duže od jedne godine na teritoriji Federacije sami ili zajedno s građanima Federacije. Udruženje se osniva donošenjem osnivačkog akta. Udruženje stiče svojstvo pravnog lica upisom u registar. Pravne radnje poduzete prije upisa udruženja u registar stvaraju obaveze samo za lica koja su poduzela te radnje. Član 12. Osnivačka skupština udruženja donosi osnivački akt, statut udruženja i imenuje organe upravljanja. Član 13. Osnivački akt sadrži: 1) imena i prezimena i adrese, odnosno naziv i sjedište osnivača; 2) naziv i sjedište i adresu udruženja; 3) osnovne ciljeve osnivanja udruženja; 4) ime i prezime ovlaštenog lica koje će obaviti poslove upisa u registar udruženja; 5) potpise osnivača i jedinstveni matični broj građana, ukoliko su osnivači državljani Bosne i Hercegovine. Član 14. Statut udruženja sadrži: 1) naziv i sjedište udruženja: 2) ciljeve i djelatnost udruženja; 3) zastupanje i predstavljanje udruženja; 4) organe udruženja, njihove ovlasti, način imenovanja i opoziva, trajanje mandata, kvorum i pravila glasanja, uključujući i pitanja o kojima se odlučuje kvalificiranom većinom, funkciju lica ovlaštenog da saziva skupštinu; 5) oblik i sadržaj pečata udruženja; 6) oblik i sadržaj znaka ako udruženje odluči da ima znak; 7) sticanje i raspolaganje imovinom; način donošenja finansijskog izvještaja i izvještaja o radu; 9) postupak za donošenje statuta, izmjena i dopuna statuta i drugih općih akata udruženja; 10) uvjete i način učlanjenja, prestanak članstva, kao i prava, dužnosti i odgovornost članova udruženja; 11) uvjete i postupak za pripajanje, razdvajanje, transformaciju ili prestanak rada udruženja; 12) pravila za raspodjelu preostale imovine u slučaju prestanka rada udruženja. Statutom se mogu urediti i druga pitanja od značaja za ciljeve i djelatnost udruženja. Član 15. Udruženje se može udruživati u saveze ili pripojiti, razdvojiti ili transformisati samo u drugo udruženje ili fondaciju. Savez se upisuje u registar i danom upisa stiče svojstvo pravnog lica. Udruženje može imati svoje organizacione oblike (podružnice, ogranke, klubove i sl.), u skladu sa statutom. P.S Ako treba tumacenje bilo kojeg clana zakona slobodno pitaj | |
|
| |
Drug Čelik Zastavnik 1.klase
Broj poruka : 335 Godina : 33 Mjesto : Željezna Zenica, Yugoslavija Posao : Moler Obrazovanje : Srednja skola zasad... Reputacija : 0 Bodovi : 0 Datum upisa : 2008-07-14
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? 20th November 2008, 23:15 | |
| - vox (citat):
- [
Član 11.
Udruženje mogu osnovati najmanje tri fizička odnosno pravna lica koja su državljani Bosne i Hercegovine, ili stranci koji su stalno nastanjeni ili borave duže od jedne godine na teritoriji Federacije sami ili zajedno s građanima Federacije. Udruženje se osniva donošenjem osnivačkog akta. Udruženje stiče svojstvo pravnog lica upisom u registar. Pravne radnje poduzete prije upisa udruženja u registar stvaraju obaveze samo za lica koja su poduzela te radnje. te tri osobe, da li moraju biti punoljetne...pretpostavljam da moraju, al et... i hvala lijepa druze vox na ovako lijepom objasnjenju!! | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? 20th November 2008, 23:38 | |
| A sto ne bi razgranali organizaciju po svim republikama? pa da budemo MABJ-mladi antifasisti bivse jugoslavije! |
|
| |
Jugoslav General Major
Broj poruka : 1096 Godina : 34 Mjesto : Bosna Reputacija : 0 Bodovi : 0 Datum upisa : 2008-07-17
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? 20th November 2008, 23:41 | |
| - Vojvodjanski ANTIFAŠISTA (citat):
- A sto ne bi razgranali organizaciju po svim republikama? pa da budemo MABJ-mladi antifasisti bivse jugoslavije!
Organizacija i djelovanje te ogranizacije bi bila veoma teska. Na ovome forumu je jedan dobar dio iz BiH, a ako se organiziraju i u drugim republikama moglo bi doci do ujedinjena i povezivanja ali jedinstvenog nastanka i organiziranja jako tesko. | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? 20th November 2008, 23:45 | |
| - Comrade Domo (citat):
- Vojvodjanski ANTIFAŠISTA (citat):
- A sto ne bi razgranali organizaciju po svim republikama? pa da budemo MABJ-mladi antifasisti bivse jugoslavije!
Organizacija i djelovanje te ogranizacije bi bila veoma teska. Na ovome forumu je jedan dobar dio iz BiH, a ako se organiziraju i u drugim republikama moglo bi doci do ujedinjena i povezivanja ali jedinstvenog nastanka i organiziranja jako tesko. pa dobro...jedan forum-6 organizacija...koji nisu nezavisni, o svemu se dogovaraju, ali se svako izbori za svoj polozaj u svojoj republici... |
|
| |
Mirza Osnivač
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? 21st November 2008, 00:36 | |
| Jesu nepovezani. Osim toga, pogledaj da imamo već ljudstvo u BiH. Ostalih 5 republika su nepokrivene. Jednostavno nemamo dovoljno ljudi. A ako pročitaš kompletan forum vidićeš da je Jugoslavija poklekla na prostoru Bosne i Hercegovine i zbog toga bi i trebala da bude ponovorođena na tom prostoru. Ipak, što mi drug Igorp reče danas u školi, Bosna i Hercegovina i jeste u neku ruku svoja Jugoslavija (3 naroda, 3 religije, 2 entiteta, 2 pisma itd.).
O proširenju MABiH-a se može govoriti tek kada MABiH postigne neke rezultate u svojoj matičnoj republici. | |
|
| |
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? 21st November 2008, 15:52 | |
| Nego da mi i svoju stranicu osposobimo kada kada krenemo u akcije...nećemo valjda i dalje na ovom besplatnom forumu se dogovorati... | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov komentara: Re: Ponovorođenje Jugoslavije? | |
| |
|
| |
| Ponovorođenje Jugoslavije? | |
|