| Vjerujete li u Boga? | |
|
+6Drug Čelik masha Drug Ljupa drug Tibor Jugoslav Mirza 10 posters |
|
Vjerujete li u Boga? | Odrastao/la sam u veoma religioznoj porodici, vjerujem. | | 21% | [ 8 ] | Uprkos tome što sam odrastao/la u religioznoj porodici, ne vjerujem. | | 15% | [ 6 ] | Vjerujem, ali imam neke sumnje. | | 13% | [ 5 ] | Ne vjerujem direktno u Boga, ali nešto postoji. | | 21% | [ 8 ] | Nisam siguran/na. | | 3% | [ 1 ] | Ne vjerujem ni u kakve natprirodne sile. | | 27% | [ 11 ] |
| Ukupno glasova : 39 | | Back | |
|
Autor | Poruka |
---|
Mirza Osnivač
Broj poruka : 1300 Godina : 34 Mjesto : Bijeljina / YU Posao : Student: I godina Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Obrazovanje : Mašinski tehničar IV godine Reputacija : 1 Bodovi : 6 Datum upisa : 2008-06-14
| Naslov komentara: Vjerujete li u Boga? 2nd November 2008, 20:48 | |
| Pitanje koje je modernom čovjeku često postavljeno. | |
|
| |
Jugoslav General Major
Broj poruka : 1096 Godina : 34 Mjesto : Bosna Reputacija : 0 Bodovi : 0 Datum upisa : 2008-07-17
| Naslov komentara: Re: Vjerujete li u Boga? 2nd November 2008, 20:51 | |
| Odrasto sam u vrlo religioznoj obitelji pa sam cak i jedno vreme i ja vjerovao , ali to je proslost...a buducnost je ATEIZAM | |
|
| |
drug Tibor Kapetan 1. klase
Broj poruka : 555 Godina : 33 Mjesto : Bečej Posao : Učenik Obrazovanje : Kuvar Reputacija : 0 Bodovi : 5 Datum upisa : 2008-10-28
| Naslov komentara: Re: Vjerujete li u Boga? 2nd November 2008, 21:45 | |
| za mene je bog MARŠAL JOSIP BROZ TITO... | |
|
| |
Drug Ljupa Desetar
Broj poruka : 30 Godina : 41 Mjesto : Yugoslavija Reputacija : 0 Bodovi : 0 Datum upisa : 2008-10-30
| Naslov komentara: Re: Vjerujete li u Boga? 6th November 2008, 16:03 | |
| U nas Jugoslovenski komunizam koji je bio razlicnii od ostale komunisticke drzave mislim na to da je bio veoma fleksibilnjii i naprednii bilo je dozvoljeno pravo na verske pripadnosti a so to bilo je omoguceno i verba u boga bez razlike kako se bog zove taj bog je jedini, jedino je bilo to sto religija nije smela da se mjesa u drzavi i rukovodzenje drzavu a so to zauzimala je sekundarno mjesto u Jugoslaviji, sta je bilo i ispravno, zato mislim da ne smemo biti ateisti (bezvjernici) ali moramo religiju staviti u pozadinu i da ne dozvolimo da ima bilo kakav uticaj na politiku i drzavu.Po mom misljenju to je bilo jedna od glavnih razlika Jugoslovenskih komunizam od ostale komunistickih pravca.Ja smatram da nikada nije bilo zabranjivana religije i da svaki gradzanin Jugoslavije imao je pravo da pripada u bilo ko religiju, a tacno je da imalo i veliki broj gradzana ko nisu pripadali u nijednoj religii ali to je bilo njihov licnji stav i niko nije osporivao to, i to se postujelo kao vrhunski komunizam i svjest. | |
|
| |
Drug Ljupa Desetar
Broj poruka : 30 Godina : 41 Mjesto : Yugoslavija Reputacija : 0 Bodovi : 0 Datum upisa : 2008-10-30
| Naslov komentara: Re: Vjerujete li u Boga? 6th November 2008, 16:07 | |
| ovo je bilo moje misljenje osnovano vrz baza podataka i iskustva sta sam ih istrazivao i nemora da je u potpunost tacno ali ipak ja sam doso do takav zakljucak | |
|
| |
Mirza Osnivač
Broj poruka : 1300 Godina : 34 Mjesto : Bijeljina / YU Posao : Student: I godina Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Obrazovanje : Mašinski tehničar IV godine Reputacija : 1 Bodovi : 6 Datum upisa : 2008-06-14
| Naslov komentara: Re: Vjerujete li u Boga? 6th November 2008, 16:10 | |
| - Drug Ljupa (citat):
- ovo je bilo moje misljenje osnovano vrz baza podataka i iskustva sta sam ih istrazivao i nemora da je u potpunost tacno ali ipak ja sam doso do takav zakljucak
Druže, drugi ne mogu vidjeti za šta si ti tačno glasao. Moraš to naznačiti komentarom. | |
|
| |
Drug Ljupa Desetar
| Naslov komentara: Re: Vjerujete li u Boga? 6th November 2008, 16:24 | |
| glasao sam za prvi odgovor, nemora da znaci da sam u pravu ali objasnio sam zasto sam tako glasao i ko je moje misljenje za religiju, nisam ja od onih koi su posveteni religiju ali smatram da dobro bi bilo da svaki covjek ima mjesto gde se moze duhovno smiriti, BOG JE JEDAN ZA SVIH RLIGIJAMA SAMO NESMEMO DOZVOLITI DA RELIGIJA BUDE PRIMARNA ona ne sme da se mesa u politici jednoj drzavi, mozda gresim ali to je moje misljenje i prihvatam vasih sugestija | |
|
| |
Drug Ljupa Desetar
| Naslov komentara: Re: Vjerujete li u Boga? 6th November 2008, 16:27 | |
| Bog mogu definirati kao savrsenstvo jednog covjeka i savrsenstvo svjesnosti jednog covjeka a to znaci da definiram kao SLOGA,LJUBAV,MIR,SPOKOJ i sve sto je svjeto i PRAVICNO | |
|
| |
Mirza Osnivač
| Naslov komentara: Re: Vjerujete li u Boga? 6th November 2008, 16:31 | |
| Religija je OK sve dok ona ne uplete svoje prste u ostale sfere života. Što znači, vjeruj, ali to radi u za to predviđenom objektu i ne dozvoli da tvoja religija živi tvoj život umjesto tebe. (Ne obraćam se nikom određeno, već uopšteno svima.)
A ja lično, nihilista sam. | |
|
| |
Drug Ljupa Desetar
| Naslov komentara: Re: Vjerujete li u Boga? 6th November 2008, 16:37 | |
| upravo si religija mora da se drzi pod strogom kontrolom i ne sme se dozvoliti to sto si rekao i ti mjesanje u drugim sverima zivota, zato da se ostvari potrebno je velika razvijena svijest ljudima i sve dok to nije tako postavljeno moze i bolje je da religija se kompletno potisne | |
|
| |
Mirza Osnivač
| Naslov komentara: Re: Vjerujete li u Boga? 6th November 2008, 16:43 | |
| Sve što se "pusti s lanca" kao što je to učinjeno s religijama širom svijeta rezultira katastrofalno. | |
|
| |
Drug Ljupa Desetar
| Naslov komentara: Re: Vjerujete li u Boga? 6th November 2008, 16:58 | |
| tako je nikako ne sme da se pusti s lanca, bolje uopste da ne postoi | |
|
| |
Drug Ljupa Desetar
| Naslov komentara: Re: Vjerujete li u Boga? 6th November 2008, 17:07 | |
| ako religija se nametnuje sa cilj da razdeljuje ljude mora da se zabrani, zato pre sam napomenuo mora da se ima velika svjest kad je u pitanju religija u sprotivno ne smije da postoji | |
|
| |
masha Stariji Vodnik
Broj poruka : 163 Godina : 66 Mjesto : Tuzla Reputacija : 0 Bodovi : 0 Datum upisa : 2008-07-07
| Naslov komentara: Re: Vjerujete li u Boga? 6th November 2008, 17:12 | |
| Religija ce postojati jos dugo ali ne smije se koristiti, kao sto se sad koristi, za ostvarivanje politickih ciljeva. Danas posebno na Balkanu covjeka niko ne posmatra kao licnost, nego prema vjerskoj a time i nacionalnoj pripadnosti. Odnosno pripadanjem jednoj naciji pripadas odredjenoj vjeri. Ah ti Balkanci.. Ja licno ne vjerujem u Boga i s time sam odavno rascistila. | |
|
| |
Drug Ljupa Desetar
| Naslov komentara: Re: Vjerujete li u Boga? 6th November 2008, 17:14 | |
| i ja nisam neki jaki vernik niti razumem se mnogo od neka religija | |
|
| |
masha Stariji Vodnik
Broj poruka : 163 Godina : 66 Mjesto : Tuzla Reputacija : 0 Bodovi : 0 Datum upisa : 2008-07-07
| Naslov komentara: Re: Vjerujete li u Boga? 6th November 2008, 17:20 | |
| Iako ne vjerujem znam dosta o religijama o svakoj pomalo. Dosta je to cak i previse... | |
|
| |
Drug Ljupa Desetar
| Naslov komentara: Re: Vjerujete li u Boga? 6th November 2008, 17:32 | |
| svih se baziraju na istoj osnovi i u njima trazi se utjehu, samo neki ljudi to zloupotrebuju i koriste religije u politickih ciljeva i ne sme se to dozvoliti | |
|
| |
Mirza Osnivač
| Naslov komentara: Re: Vjerujete li u Boga? 6th November 2008, 17:34 | |
| Samo su moralne osnove religije OK, ali očajna religijska objašnjenja nekih naučnih stvari... besmisleno, i želja religije da upravlja svim sferama života će biti grob tom cirkusu. | |
|
| |
Drug Ljupa Desetar
| Naslov komentara: Re: Vjerujete li u Boga? 6th November 2008, 17:35 | |
| | |
|
| |
drug Tibor Kapetan 1. klase
Broj poruka : 555 Godina : 33 Mjesto : Bečej Posao : Učenik Obrazovanje : Kuvar Reputacija : 0 Bodovi : 5 Datum upisa : 2008-10-28
| Naslov komentara: Re: Vjerujete li u Boga? 6th November 2008, 23:08 | |
| Ma religija je nepotrebna za ljude,zato što religija pravi razdore i granice izmedju naroda.Pa zar ne??? | |
|
| |
Jugoslav General Major
Broj poruka : 1096 Godina : 34 Mjesto : Bosna Reputacija : 0 Bodovi : 0 Datum upisa : 2008-07-17
| Naslov komentara: Re: Vjerujete li u Boga? 6th November 2008, 23:57 | |
| Ja sam ateist jer znam previse o religiji...odrastao sam u religioznoj porodici i sve sam vise proucavao svoju vjeru..kad sam ugledo njezim apsurd proucavao sam ostale sve dokle nisam doso do ATEIZMA, i sretniji sam nego ikad!! | |
|
| |
Drug Čelik Zastavnik 1.klase
Broj poruka : 335 Godina : 33 Mjesto : Željezna Zenica, Yugoslavija Posao : Moler Obrazovanje : Srednja skola zasad... Reputacija : 0 Bodovi : 0 Datum upisa : 2008-07-14
| Naslov komentara: Re: Vjerujete li u Boga? 7th November 2008, 17:14 | |
| - Drug Mirza (citat):
- Sve što se "pusti s lanca" kao što je to učinjeno s religijama širom svijeta rezultira katastrofalno.
tacno... sad hodze imaju plate ko najobrazovaniji inzinjeri, e pa jebemu to... treba im smanjit plate, bice ih manje | |
|
| |
Jugoslav General Major
| Naslov komentara: Re: Vjerujete li u Boga? 16th November 2008, 00:55 | |
| Kupio sam jednu EXTRA knjigu i jednostavno moram da je preporucim svima:
Časopis Prospect nedavno je proglasio Richarda Dawkinsa jednini od troje vodećih svjetskih intelektualaca (uz Umberta Eca i Noama Chomskog). Dawkins je u svojini djelima ukazivao na iracionalnost vjerovanja u Boga i na golemu štetu što je ono nanosi društvu. U Iluziji o Bogu usredotočuje se isključivo na tu temu te osuđuje krivu logiku religije i patnje koje ona izaziva. U SAD i drugdje, zagovornici "inteligentnog dizajnera" potkopavaju razvoj znanosti. U mnogim zemljama religijska dogma služi kršenju osnovnih ljudskih prava. A sve to proizlazi iz vjerovanja u Boga, za postojanje kojega nema dokaza. Neumoljivo i s razborom autor secira sve religije, dokazujući kako je postojanje bogova tek vrhunska nevjerojatnost. Dawkins napada Boga u svim njegovim oblicima, od okrutnog tiranina iz Staroga zavjeta do dobrostivijeg, ali svejedno nelogičnog Nebeskog urara, kojemu su bili skloni neki mislioci iz doba prosvjetiteljstva. Razobličuje argumente teologa, dokazuje kako religije potiču ratove, raspiruju vjersku zaslijepljenost i dovode do zlostavljanja djece. Iluzija o Bogu postala je već obvezatno štivo za sve koje zanima ta krajnje emocionalna i izuzetno važna tema. | |
|
| |
Mirza Osnivač
| Naslov komentara: Re: Vjerujete li u Boga? 16th November 2008, 00:58 | |
| | |
|
| |
Jugoslav General Major
| Naslov komentara: Re: Vjerujete li u Boga? 16th November 2008, 01:02 | |
| Religija je zapravo uvjerila ljude da postoji nekakav nevidljivi covjek - koji zivi na nebu - koji posmatra sve sto cinis, svaku minutu svakoga dana. I taj nevidljivi covjek ima posebnu listu s deset stvari za koje zeli da ih ne cinis. I ako ucinis neku od tih deset stvari, on ima posebno mjesto, puno vatre i dima i paljenja i mucenja i tjeskobe, kamo ce te poslati da zivis i patis i goris i gusis se i urlas i places zauvijek do kraja vremena...Ali on te voli! GEORGE CARLIN | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov komentara: Re: Vjerujete li u Boga? | |
| |
|
| |
| Vjerujete li u Boga? | |
|