Autor | Poruka |
---|
Jugoslav General Major
Broj poruka : 1096 Godina : 34 Mjesto : Bosna Reputacija : 0 Bodovi : 0 Datum upisa : 2008-07-17
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno 23rd August 2008, 01:12 | |
|
Jugoslav: komentar modifikovan dana: 9th June 2009, 02:45; prepravljeno ukupno 1 puta | |
|
| |
Drug Ambra Moderator foruma
Broj poruka : 354 Godina : 32 Mjesto : Osijek Reputacija : 0 Bodovi : 4 Datum upisa : 2008-07-15
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno 23rd August 2008, 01:15 | |
| biblija je glupost koju je neko napisao i prenapuhavao | |
|
| |
Broj poruka : 354 Godina : 32 Mjesto : Osijek Reputacija : 0 Bodovi : 4 Datum upisa : 2008-07-15
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno 23rd August 2008, 01:15 | |
| | |
|
| |
Jugoslav General Major
Broj poruka : 1096 Godina : 34 Mjesto : Bosna Reputacija : 0 Bodovi : 0 Datum upisa : 2008-07-17
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno 23rd August 2008, 01:20 | |
|
Jugoslav: komentar modifikovan dana: 9th June 2009, 02:45; prepravljeno ukupno 1 puta | |
|
| |
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno 23rd August 2008, 01:24 | |
| a vidis da se zajebavam neznam kak da ti odgovorim jednostavno vjerujem nisam ni znao za ovo dok mi nisi reko al nema veze bas ak budem oso na misu cu pitat svecenika za to da vidim sta ce mi rec | |
|
| |
Mirza Osnivač
Broj poruka : 1300 Godina : 34 Mjesto : Bijeljina / YU Posao : Student: I godina Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Obrazovanje : Mašinski tehničar IV godine Reputacija : 1 Bodovi : 6 Datum upisa : 2008-06-14
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno 23rd August 2008, 01:25 | |
| - Hrga (citat):
- biblija je glupost koju je neko napisao i prenapuhavao
To je kontradikcija druže Hrga, ne možeš vjerovati u boga a nazivati božije "pismo" glupošću... | |
|
| |
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno 23rd August 2008, 01:29 | |
| ma nije mi glupost to sam bezveze napisao al nevjerujem ni ja u sve vjerujem u boga duha svetoga isusa i njegovo uskrsnuce a ovo ostalo nekako nevjerujem | |
|
| |
Jugoslav General Major
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno 23rd August 2008, 01:35 | |
|
|
| |
Mirza Osnivač
Broj poruka : 1300 Godina : 34 Mjesto : Bijeljina / YU Posao : Student: I godina Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Obrazovanje : Mašinski tehničar IV godine Reputacija : 1 Bodovi : 6 Datum upisa : 2008-06-14
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno 23rd August 2008, 01:37 | |
| @ Hrga Religija od tebe zahtjeva da bez sumnje slijepo vjeruješ u sve što "neko" napisao da se u to treba vjerovati. Postoji li konkretan DOKAZ da je bog ikakvu poruku poslao svijetu? | |
|
| |
Mirza Osnivač
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno 23rd August 2008, 01:43 | |
| - Titov Partizan (citat):
- Moze li bog stvoriti kamen koji ne moze podici?
Ako ne moze, onda nije svemoguc. Ako moze, onda opet nije svemoguc jer ne moze podici taj kamen.
Dakle, u svakom slucaju, Bog nije svemoguc.
Ima li netko protuargument? Imaš pravo, ali kako to dokazati zatupljenom, zaslijepljenom i izapranom umu koji je cijeli život slušao o stvarima tipa "nemoj to, kazniće te bog", ili "ako bog da, biće", "pomozi mi bože!" itd. Evo recimo da je ovo dobar "dokaz" da bog nije svemoguć. Time pobijaš jednu ključnu osobinu božiju. Ako je moguće staviti znak pitanja na jednu tu osobinu, moguće je i na ostale. Vjernici, komentari? | |
|
| |
Jugoslav General Major
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno 23rd August 2008, 01:46 | |
|
Jugoslav: komentar modifikovan dana: 9th June 2009, 02:46; prepravljeno ukupno 1 puta | |
|
| |
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno 23rd August 2008, 11:12 | |
| - Titov Partizan (citat):
- Moze li bog stvoriti kamen koji ne moze podici?
Ako ne moze, onda nije svemoguc. Ako moze, onda opet nije svemoguc jer ne moze podici taj kamen.
Dakle, u svakom slucaju, Bog nije svemoguc.
Ima li netko protuargument? izgleda da nisam postavio post rekao sam pametno pametno pitat cu svecenika da vidim sta on ima rec na to | |
|
| |
Jugoslav General Major
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno 23rd August 2008, 12:27 | |
|
Jugoslav: komentar modifikovan dana: 9th June 2009, 02:46; prepravljeno ukupno 1 puta | |
|
| |
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno 23rd August 2008, 12:40 | |
| - Hrga (citat):
- a vidis da se zajebavam neznam kak da ti odgovorim jednostavno vjerujem nisam ni znao za ovo dok mi nisi reko al nema veze bas ak budem oso na misu cu pitat svecenika za to da vidim sta ce mi rec
vjerovatno mi nije niko procito post na prethodnoj strani | |
|
| |
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno 23rd August 2008, 12:53 | |
| pretvaraš me lagano u ateista i vjeruj mi sad sto manje vjerujem manji imam strah nekako sam slobodan | |
|
| |
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno 23rd August 2008, 12:59 | |
| sam nesmjem se izjasnit kao ateist jer baba mi je rekla ja cu zvat policiju al nevjerujem bas vise nakon svega ovog | |
|
| |
Mirza Osnivač
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno 23rd August 2008, 14:15 | |
| - Hrga (citat):
- pretvaraš me lagano u ateista i vjeruj mi sad sto manje vjerujem manji imam strah nekako sam slobodan
Tako sam se i ja osjećao kad sam se oslobađao prvih okova religije. Postaviš sebi pitanje "A šta ako bog stvarno postoji?" i javi se sumnja. Vremenom će ti biti sve logičnije i logičnije da bog ili ne postoji, ili je posve digao ruke od nas. Meni ono prvo ima daleko više smisla. Osim toga, ne mogu se uporediti život danas i život prije 2000 godina, mnogo toga je tada bilo nepomljivo. Let ptice... ČUDO! (prije 2000 godina), a danas se više ni šestogodišnjak ne čudi ptici (primjer). U svakom slučaju, ne može te niko navesti na to da budeš ateista (iako ateista znači ne samo da neko ne vjeruje u postojanje boga, već i da je ta osoba protiv religije), ateista se postaje voljom, sopstvenom voljom. Naše je da ti, tako reći, damo alatke u ruke kako bi ti "odradio posao". | |
|
| |
K1K1 Desetar
Broj poruka : 39 Godina : 32 Mjesto : Vukovar, Hrvatska Reputacija : 0 Bodovi : 0 Datum upisa : 2008-06-21
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno 23rd August 2008, 19:58 | |
| lol, ekspresno oslobadanje od religije hehe mada, imas ti jos dosta razmisljanja za obavit hrga ne mozes postat ateist zato jer ti je to neko reko, inace kao da si vjernik koji slijepo vjeruje u nesto | |
|
| |
Drug Čelik Zastavnik 1.klase
Broj poruka : 335 Godina : 33 Mjesto : Željezna Zenica, Yugoslavija Posao : Moler Obrazovanje : Srednja skola zasad... Reputacija : 0 Bodovi : 0 Datum upisa : 2008-07-14
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno 23rd August 2008, 22:32 | |
| moji roditelji nikad nisu bili neki posebni vjernici, kod njih je to tesko jer mi je tata musliman a mama katolkinja, odnosno nisu... al svi ostali u porodici su poprilicno veliki vjernici pa nisam ni ja bio bas siguran u sta da vjerujem pa sam postao ateist prije je uvijek postojao strah, a sta ak stvarno postoji, otici cu u pakao odnosno dzehenem, a sad znam da je to glupost | |
|
| |
Mirza Osnivač
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno 6th September 2008, 13:20 | |
| A pored toga što postoje logički nematerijalni, da kažem, dokazi da ne postoji nikakvo više biće, otvorimo li Bibliju naići ćemo na broj netačnosti. Npr. u Bibliji stoji "Voli Boga." zatim "Plaši se boga.", a kasnije stoji "U ljubavi nema straha."
Vidite nepravilnost? A ovo je samo jedan od primjera! Dok sam čuo da u Kur'an-u stoju "Jevreji su pohlepni i svi će završiti u paklu."
Pa zar "božije" pismo da propovjeda mržnju?
Na koji nas ovo zaključak vodi? Sva ta "božija" pisma su ustvari ljudska tvorevina. Ako je tkz. BOŽIJE pismo ustvari ljudski proizvod... onda je temelj religije veoma slab, a danas u 21. vijeku konačno puca. | |
|
| |
JugoSlovenKa Pionirka :) Vodnik
Broj poruka : 90 Godina : 33 Mjesto : Bijeljina Reputacija : 0 Bodovi : 1 Datum upisa : 2008-09-06
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno 6th September 2008, 18:58 | |
| Svako ima pravo da veruje u sta on smatra da je najispravnije...ali ako se malo bolje razmisli svaka religija govori o istim stvarima samo im je ime razlicito.. Apsolutno nije u redu to sto su ljudi dopustili da ono u sta veruju pravi razliku medju ljudima. Ako se bolje razmisli,zapravo onaj koji ne gleda svakog coveka isto,i nije vernik,vec mu ta ista njegova vera sluzi za nesto sasvim suprotno od onoga za sta treba. Bog,Alah ili sta god bilo,mozda postoji a mozda i ne...ljudi su sami na zemlji,zasto truju svoje zivote upravo mislju da je covek dobar ili los u zavisnosti u sta veruje!Danas se mrze ljudi zbog toga,sto je zalosno,jer tako zapravo ne podnosis onoga koga nemas razloga mrziti . | |
|
| |
JugoSlovenKa Pionirka :) Vodnik
Broj poruka : 90 Godina : 33 Mjesto : Bijeljina Reputacija : 0 Bodovi : 1 Datum upisa : 2008-09-06
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno 6th September 2008, 19:17 | |
| Na kraju krajeva evo i Marcelo je dobro otpevao "A svi veruju da je ispravno, svi veruju da je sjajno Svi veruju da je bas njihova vera vera u ono pravo i glavno I vise ne znam sta je zdravo, niti razumem tudj krik Ako sam sreo djavola, nisam ga poznao - imao je ljudski lik.. " covek je zao,a zao je jer mu je glava puna gluposti koje svako prosipa,pricom da propoveda veru,a u stvari to radi iz interesa! | |
|
| |
Fantom Pocetnik
Broj poruka : 7 Godina : 44 Mjesto : Ozonski omaotac Posao : radim nista nemam Obrazovanje : ljubav Reputacija : 0 Bodovi : 0 Datum upisa : 2008-09-09
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno 17th September 2008, 21:35 | |
| Svako ko voli i ima ljubavi prema drugima,a ne samo prema sebi vjernik je.Poenta svetoga pisma,mislim naročito na novi zavjet je ljubav.Mada svako ima pravo da po svome mišljenju sudi o religiji.Ali ona je od početka svijeta i bit će do kraja.Žao mi je što su se mnogi koristili vjerom u negativnom kontekstu,da bi u ljudima izazivali mržnje prema drugima.Da su je na pravi način tumačili svatili bi da je ona-ne samo vjera u Boga ili kako neko kaže u neko uzvišeno biće,nego vera u čoveka i dobro u ljudima.Ratovi su isto tako postojali od postanka svijeta i bit će nažalost do kraja.Mislim da nije u redu kriviti Boga ili religiju za postupke onih koji nisu mislili dobro ni svom narodu a ni drugom.Jer da jesu uvijek bi se dogovarali.Primjeri su svuda oko nas a i dalje.I vjerujem da mnogi ipak vjeruju iako ne žele da to priznaju.Volimo i poštujmo jedni druge i nikada ne gajimo mržnju prema drugom.Živio brat Musliman,brat Srbin,brat Hrvat i ostali i čuvajmo ljubav i mir među sobom kao zjenicu oka svog.Nadam se da mi niko neće povodom ovga komentara nešto zamjerit,nije mi bila loša namjera-pozz svima. | |
|
| |
K1K1 Desetar
Broj poruka : 39 Godina : 32 Mjesto : Vukovar, Hrvatska Reputacija : 0 Bodovi : 0 Datum upisa : 2008-06-21
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno 17th September 2008, 21:45 | |
| @Fantom - osobno, ne slazem se s tobom, ali naravno da ti ne zamjeram ne znaci nuzno da je moje misljenje tocno, isto kao sto i tvoje nije nuzno tocno ja imam ljubavi prema ljudima koji imaju ljubavi prema meni... a nisam vjernik... jer biti vjernik znaci imati vjere (i ljubavi) prema nekom visem bicu cije se postojanje ne moze dokazati... a ja to nemam, imam samo ljubavi prema drugim ljudima
takoder, vjera u boga je po meni obrnuto proporcionalna vjeri u covjeka/samog sebe jer ako netko dovoljno vjeruje u sebe, ne bi vjerovao u neko bozansko bice i pridavao mu karakteristike koje sam nema (a u biti ih ima, samo sto ih u nedostatku samopouzdanja ne vidi) | |
|
| |
Jugoslav General Major
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno 16th November 2008, 00:51 | |
|
|
| |
Sponsored content
| Naslov komentara: Re: Religije uopšteno | |
| |
|
| |
| Religije uopšteno | |
|