HomeKako koristiti ovaj Forum?TražiRegistracijaLogin
! ! ! REINKARNACIJA ! ! !
Login
Član:
Password:
Prijavi me automatski: 
:: Zaboravljen password
Traži
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Anketa
Kako vam se čini novi YU-Online izgled?
 5
 4
 3
 2
 1
Rezultati
Ko je prisutan na forumu
Ukupno korisnika online 1: 0 registrovanih, 0 skriven, 1 gost

niko

Najviše korisnika koji su istovremeno bili na forumu do sada bilo je 66 dana: 1st April 2011, 14:06
Preporučene stranice
free forum

Share | 
 

 Smrt nacionalizmu!

Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3
AutorPoruka
Mirza
Osnivač
Osnivač
avatar

Male
Broj poruka : 1300
Godina : 28
Mjesto : Bijeljina / YU
Posao : Student: I godina Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu
Obrazovanje : Mašinski tehničar IV godine
Reputacija : 1
Bodovi : 6
Datum upisa : 2008-06-14

KomentarNaslov komentara: Smrt nacionalizmu!   15th November 2008, 22:26

First topic message reminder :

Kao što znate, na svijetlo dana izašla je ideja postavljanja plakata po zidovima u raznuim gradovima širom države.
Tekst koji bi se nalazio na tim plakatima bi bio ovaj:


Citat :
Deklaracija Radničko-komunističke partije Bosne i Hercegovine o uzrocima i karakteru rata u Bosni i Hercegovini

1. Dio građana Bosne i Hercegovine smatra da treba početi proces zaboravljanja onoga što nam se dešavalo od 1990. godine i da se samo tako može uspostaviti tolerancija i nacionalna ravnopravnost. Mi mislimo suprotno. Nacionalisti svoje teze sa pojačanom pažnjom propagandno nameću građanima naročito pred izbore i u vrijeme zaoštravanja ekonomskih, socijalnih ili političkih problema. U nemogućnosti da ponude program ekonomske, socijalne i moralne obnove, oni popularnost i uticaj žele učvrstiti ponovnim pozivanjem na stare nacionalističke parole.

2. Suzbijanje nacionalističkih pogleda na davnu i blisku prošlost je jedini način za suzbijanje uticaja nacionalističkih snaga i okretanje ka rješavanju životnih problema. Opstanak moćnog nacionalizma na ovim prostorima će omogućiti opstanak trajne nacionalne mržnje, koja će u većoj mjeri izbijati s vremena na vrijeme i prijetiti stabilnosti društva. Zato je neophodno istinito ocijeniti karakter i uzroke rata u BiH i tom istinom pobijati nacionalističku propagandu, a nacionaliste onemogućiti kao uticajnu političku snagu.

3. Radničko-komunistička partija Bosne i Hercegovine polazi od stava da se predratna, ratna i poslijeratna zbivanja u BiH ne mogu posmatrati odvojeno od ukupne krize društvenog sistema SFRJ. Bosna i Hercegovina je bila dio jugoslovenske federacije i socijalističkog društva, pa se njegova kriza nužno morala odraziti i na SRBiH. Nacionalna isključivost i mržnja nisu prirodno osjećanje naših naroda. One izbijaju u tačno određenim, za njih povoljnim uslovima, kad zaoštravanje krize to postavi na dnevni red. Nije čudo što je nacionalizam u naročito jakim oblicima ispoljen tokom 70-ih, a još više 80-ih godina. To su decenije u kojima vladajuće snage nisu bile spremne da učine odlučne korake u pravcu suzbijanja krize. U uslovima truljenja svih pora društvenog sistema i nesposobnosti rukovodstava SK da to izbjegnu, ojačale su snage koje su 1945. bile poražene. Kriza ekonomskog i političkog sistema je morala obuhvatiti i sferu nacionalnih odnosa. Nije tačno da oni nisu bili kvalitetno uređeni u SFRJ i SRBiH. Problem je u tome što dobro uređeni nacionalni odnosi mogu opstati samo u dobro uređenom i zdravom društvu. Iz ovoga zaključujemo da nacionalizam nije nešto što je bilo prirodno, ali nasilno gušeno, pa je kad-tad moralo izbiti na površinu. Takođe zaključujemo da on nije vještački unesen u Bosnu i Hercegovinu iz drugih republika, nego je izrastao iz opšte krize bosanskohercegovačkog društva.

4. Tačno je da su nacionalizmi u Srbiji i Hrvatskoj, oličeni u tadašnjim režimima i opozicionim snagama, imali teritorijalne pretenzije prema Bosni i Hercegovini. To je postalo sasvim jasno i očigledno u aprilu 1992. godine, kada su beogradski i zagrebački režimi vojno, finansijski i propagandno pomogli svoje istomišljenike u Bosni i Hercegovini. Iako nije sasvim poznato šta se dogovaralo u Karađorđevu u proljeće 1991. godine, ipak su učesnici tih dogovora potvrdili da se raspravljalo o podjeli Bosne i Hercegovine između Srbije i Hrvatske. Učešće srbijanskih i hrvatskih paravojnih jedinica, kao i visok stepen političke jednodušnosti između Mostara i Zagreba, odnosno Pala i Beograda, potvrđuju da je postojao plan stvaranja «Velike Hrvatske» odnosno «Velike Srbije». Dokaz za to su i Statut HDZ-a BiH iz avgusta 1990. godine u kome se kaže da je HDZBiH sastavni dio HDZ-a sa sjedištem u Zagrebu, kao i program SPS-a iz oktobra 1992. godine kojim se ističe da »novu» Jugoslaviju čine Srbija, Crna Gora i oni iz bivše SFRJ koji joj žele pristupiti. Time je dat politički osnov za priključenje RS i RSK SR Jugoslaviji. Krajem 1991. je proglašena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, koja je uključila i neke opštine sa većinskim srpskim i bošnjačkim stanovništvom. Januara 1992. je proglašena Srpska republika Bosna i Hercegovina. Obje tvorevine su proglašene u suprotnosti sa tada važećim ustavima SFRJ i SRBiH.

5. U vrijeme rasplamsavanja jugoslovenske krize režim u Srbiji je isticao svoju privrženost opstanku SFRJ. Bošnjačko političko vođstvo u BiH je, pak, isticalo svoju privrženost građanskoj i cjelovitoj BiH. I jedni i drugi su obmanuli javnost i svoje sljedbenike. Pored srpskog i hrvatskog nacionalizma u BiH, koji su javno i otvoreno zagovarali kontinuitet sa politikom ustaškog i četničkog pokreta iz perioda 1941-1945. postojao je i bošnjački (u to vrijeme - muslimanski) nacionalizam, koji se naslanjao na ideologiju i tradicije ekstremno-nacionalističkog mladomuslimanskog pokreta. Poznato je da je ustaški pokret zagovarao etnički čistu hrvatsku državu i, kao rezultat toga, sproveo nezapamćen genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima. Nacionalističko vođstvo u Zagrebu i njihovi istomišljenici u Sarajevu i Mostaru su isticali značaj i veličinu tzv. NDH i time javnosti pokazali pravo lice. Srpski nacionalizam u BiH se oslanjao na tradiciju i ideologiju četničkog pokreta, koji je takođe zagovarao stvaranje etnički čiste srpske države i u tom cilju izvršio niz masovnih zločina. Bošnjački nacionalizam se, kao što je rečeno, oslanjao na «Mlade muslimane» i njihov san stvaranja islamske države, kao i teze Alije Izetbegovića o nužnosti islamske države svugdje gdje su muslimani većina. Osnivači SDA su bili isti oni ljudi koji su 1941. zagovarali autonomiju BiH u okviru Hitlerove države, a 1949. godine suđeni zbog ekstremno-nacionalističke propagande. Isticanje ovakvih ideologija kao osnova tri nacionalna pokreta je bilo uvod u krvavi rasplet jugoslovenske drame.

6. Referendumi organizovani u BiH nego i drugim republikama početkom 90-ih godina su bili nelegalni i nelegitimni. Nacionalistima su oni bili potrebni kako bi pokazali privrženost svojih naroda ideji nezavisnosti. Ali, tada još važeći Ustav SFRJ iz 1974. kao i Ustav SRBiH nisu uopšte predviđali mogućnost cijepanja zajedničke države na bilo koji način pa ni referendumom. Bošnjački i srpski referendumi su bili manipulacija bošnjačkih i srpskih nacionalista. I prije njihovog održavanja su se znali rezultati. Referendumi su samo još jače vezali bošnjački i srpski narod za nacionalističke lidere i stvorili još veći jaz između njih.

7. Radničko-komunistička partija Bosne i Hercegovine ne smatra da je izvršena agresija na Bosnu i Hercegovinu. Tačno je da je ona u aprilu 1992. priznata kao nezavisna država. Međutim, to priznanje je bilo politički čin, u interesu svjetskog kapitala kome je odgovaralo započinjanje rata kod nas. Na žalost, u trenutku priznanja Bosna i Hercegovina nije postojala kao država. Nastale su tri nezavisne državice, iako bez međunarodnog priznanja. Po definiciji međunarodnog prava, država ima tri odrednice: teritorija, stanovništvo i vlast. Vlada u Sarajevu, koja je priznata kao zastupnik nezavisne države Bosne i Hercegovine, je, međutim, imala kontrolu na oko 1/3 teritorije. Na preostale 2/3 ona nije vršila suverenu vlast. A suverenost je bitna odrednica države. Bosna i Hercegovina je, pod udarima nacionalizma, potpuno uništena. Ona je obnovljena krajem 1995. godine, iako ne u obliku koji mi ističemo kao svoj krajnji cilj.

8. Iako rat u Bosni i Hercegovini smatramo građanskim, time ne želimo reći da Bosna i Hercegovina, između ostalog, nije bila žrtva velikosrpskog i velikohrvatskog projekta. Naprotiv, pokušaji proširenja teritorija Srbije i Hrvatske na račun Bosne i Hercegovine su bili očiti. To se nije desilo samo zato što je tzv. međunarodna zajednica, čineći apsurd nepriznavanja spoljnih granica SFRJ, insistirala na poštovanju republičkih granica.

9. Tokom rata i poslije njega smo bili svjedoci teških zločina i kršenja ljudskih prava od strane tri nacionalistička režima. Oni nisu bili slučajni ili djelo pojedinaca. Zločini su proistekli iz ranije pripremljenih planova srpskog i hrvatskog vođstva da stvore etnički čiste države, odnosno bošnjačkog vođstva da stvori državu BiH pod dominacijom jednog naroda i jedne vjere. Sve ovo potvrđuju brojnost zločina, činjenica da njihovi počinioci nisu krivično gonjeni i kažnjavani, ali i bjesomučna nacionalistička propaganda koja je pripremila svijest naroda za opravdavanje zločina. Tačno je da nisu svi počinili jednak broj zložina, ali je ta činjenica nevažna za ocjenu politika koje su oblikovane u Sarajevu, Palama i Mostaru. Bitno je da su tri nacionalistička vođstva imala u osnovi iste ciljeve. Treba ispitati i registrovati svaki zločin, pa i reći koliko je ko zločina učinio. To, ipak, ne opravdava «vaganje» stepena odgovornosti pojedinih režima, jer su oni isti obzirom na prirodu učinjenih zločina, na proglašavanje njihovih počinilaca za ratne heroje, kao i za «ispiranje mozgova» u cilju skrivanja i opravdavanja zločina.

10. Dokaz njihovog ekstremizma je i vojna pomoć sa strane koju su oni primali: Srbi od srbijanskog režima, Hrvati od hrvatskog, a Bošnjaci od islamističkih fundametalista iz Irana (instruktori Islamske revolucionarne garde).
Rat u BiH nije bio ni otadžbinski, ni domovinski, ni odbrambeno-oslobodilački. Gledajući pojedine gradove i sela, možemo vidjeti da su se ovdje-ondje branili i Bošnjaci i Hrvati i Srbi. Gledajući u cjelini, rat je vođen za osvajanje što više teritorija. Rat je vođen za to da radnička klasa i seljaštvo budu dezorganizovani i zavedeni nacionalizmom kako bi ih političke elite i kriminalni krugovi što lakše opljačkali. Duboko ukorijenjeno ratno i poratno profiterstvo to potvrđuju. Poslije 1945. su eliminisani svi ratni profiteri. Poslije 1995. nijedan. Partizanski i komunistički rukovodioci iz rata nisu donijeli nikakvog materijalnog bogatstva. Nacionalni usrećitelji jesu. Njihove porodice su obezbijeđene. To je dokaz karaktera ovog rata, kao i činjenica da su porodice poginulih - šehida i učesnici rata na sve tri strane iz njega izašli krajnje siromašni, poniženi i obespravljeni. Rat u Bosni i Hercegovini je imao izrazito klasno obilježje, jer je predstavljao sredstvo za postizanje osnovnog cilja: uspostavu kapitalističkog poretka zasnovanog na ugnjetavanju i vladavini šačice profitera i partijskih vođa. Tim ratom je trebalo podijeliti dotad jedinstvenu jugoslovensku radničku klasu i na taj način za duže vrijeme onesposobiti jedinu društvenu snagu koja bi se mogla suprotstaviti uvođenju kapitalizma i profiterstvu.
Stabilnosti i ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini neće biti dok su na vlasti nacionalisti. Ovdje ne mislimo samo na ekstremiste iz SDS, SDA i HDZ, već i na vajne umjerenjake iz SDP-a, SNSD-a, SPRS i sličnih stranaka. Njihovi lideri i članstvo su pod jakim uticajem nacionalizma, prihvataju i šire istu nacionalističku priču o uzrocima i karakteru rata i time ne mogu dovesti do pomirenja. Da su nacionalistima bili u interesu mir i ravnopravnost, ne bi dovodili paravojne formacije iz Srbije i Hrvatske, niti mudžahedine iz muslimanskih zemalja. Da su htjeli ravnopravnost, oni bi je ostvarili bar poslije rata, pa bi se prognanici vratili kućama i mirno živjeli. Činjenica je koju znaju svi građani da se ljudi još uvijek moraju stidjeti ili bojati zbog imena koje nose ili boga kome se mole. Takvo stanje ne otklanjaju ekstremni nacionalisti koji od mržnje žive, ali ni umjereni socijalisti/socijal-demokrati, koji se povode za nacionalističkom sviješću umjesto da je mijenjaju.

U Bijeljini, januara 2004. godine

Glavni odbor
Radničko-komunističke partije
Bosne i Hercegovine

Zona koju ova akcija pokriva su gradovi Bijeljina, Mostar i Vitez.
Dobrovoljci neka se jave za još. Istina, nekim gradovima (kao što je npr. Mostar, Tuzla, Sarajevo ili slično) su potrebni dva ili više, da ih nazovem, Titovih pionira.

Svi predlozi, kritike ili slično su dobrodošli.

Pomozite da uništimo bar segment mržnje. Neka samo svaki deseti plakat bude prčitan i doprijećemo do nekoga.
Skupa, organizovano, možemo!

_________________

Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://yu-pokret.forumotion.com/forum.htm

AutorPoruka
Red Dog
Vodnik 1.klase
Vodnik 1.klase
avatar

Male
Broj poruka : 133
Godina : 53
Mjesto : Malmö / Svedska
Obrazovanje : Pravnik
Reputacija : 0
Bodovi : 1
Datum upisa : 2008-06-20

KomentarNaslov komentara: Re: Smrt nacionalizmu!   17th November 2008, 01:54

I ja se slazem sa drugom St Clairom. Uspet cete. Posto imate logiku na svojoj strani. Preostaje taktika.
Zato vam skrecem paznjiu. Da ne biste omanuli cak prvi ili drugi put.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika https://www.youtube.com/user/MarshalRedDog
Mirza
Osnivač
Osnivač
avatar

Male
Broj poruka : 1300
Godina : 28
Mjesto : Bijeljina / YU
Posao : Student: I godina Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu
Obrazovanje : Mašinski tehničar IV godine
Reputacija : 1
Bodovi : 6
Datum upisa : 2008-06-14

KomentarNaslov komentara: Re: Smrt nacionalizmu!   17th November 2008, 02:01

Dogovoreno.
Imaš svo vrijeme koje ti je potrebno.
Statut mi možeš poslati na jugoslavijaonline@gmail.com
To je zvanična e-mail adresa foruma.

Opet, hvala ti na pomoći.

_________________

Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://yu-pokret.forumotion.com/forum.htm
Mire_osveta
Pocetnik
Pocetnik
avatar

Male
Broj poruka : 5
Godina : 32
Mjesto : Lukavac
Posao : istrazivanje
Obrazovanje : student
Reputacija : 0
Bodovi : 0
Datum upisa : 2008-11-21

KomentarNaslov komentara: Re: Smrt nacionalizmu!   21st November 2008, 17:01

ovako...boli vas briga za utorsk prav..to je naj manje bitno....a to ko ce citati njegova je stvar..ko je zainterosovan procitat ce na kisi da pada...sto se tice lijepljenja po gradu...Lukavac grad je moje mjesto ako treba ja cu se zauzeti za to...veliki pozzzz
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Gost
GostKomentarNaslov komentara: Re: Smrt nacionalizmu!   22nd November 2008, 20:39

Na vrh Go down
Lenjin
Stariji Vodnik
Stariji Vodnik
avatar

Broj poruka : 156
Godina : 26
Mjesto : Zagreb
Reputacija : 0
Bodovi : 0
Datum upisa : 2008-08-09

KomentarNaslov komentara: Re: Smrt nacionalizmu!   16th December 2008, 23:30

Na ovim našim područjima je definitivno nacionalizam najveći antikomunizam i to je nama jedna od prepreki jer su nacionalisti, rekao bi jedan moj drug "topovsko meso kapitala"
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Jugoslav
General Major
General Major


Male
Broj poruka : 1096
Godina : 29
Mjesto : Bosna
Reputacija : 0
Bodovi : 0
Datum upisa : 2008-07-17

KomentarNaslov komentara: Re: Smrt nacionalizmu!   17th December 2008, 00:05

Nacionalizam je pomama za ovce... nadam se da ste skuzili Wink
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Nikola
Mlađi Vodnik
Mlađi Vodnik
avatar

Male
Broj poruka : 49
Godina : 27
Mjesto : tamo daleko
Reputacija : 0
Bodovi : 0
Datum upisa : 2008-10-14

KomentarNaslov komentara: Re: Smrt nacionalizmu!   19th December 2008, 18:17

Revolucionar (citat):
Nacionalizam je pomama za ovce... nadam se da ste skuzili Wink

Hvala Bogu!...A onaj klip je bas dobar,govori vise od 1000 reci......
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.rebeldeserbia.co.cc
Vojvodjanin
Potporučnik
Potporučnik
avatar

Broj poruka : 370
Godina : 34
Mjesto : Ravnica
Reputacija : 0
Bodovi : 0
Datum upisa : 2008-12-16

KomentarNaslov komentara: Re: Smrt nacionalizmu!   26th January 2009, 22:11

Inace, posto je postojala u topicu "da je Tito ziv" zabluda da shaovnica R. Hrvatske ima veze sa ustatvom i NDH. To pre svega nije tacno.
Sahovnica NDH i ustaskog pokreta pocinje sa belim poljem, i prvi put je tu uvedeno pravilo 5x5 polja. Takodje je drugog oblika, i cesto se na njoj moze naci =U=, stavise retko koja je i nema. Sahovnica RH pocinje crvenim poljem, i sadrzi Hrvatske povesne grbove. E sad da ne bi dalje objasnjavao, vidite sami....Sahovnica R. Hrvatske: http://www.sabor.hr/lgs.axd?t=16&id=10354


NDH sahovnica: http://www.freewebs.com/crospartacus/U%20Grb.gif
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Drug Ambra
Moderator foruma
Moderator foruma
avatar

Male
Broj poruka : 354
Godina : 26
Mjesto : Osijek
Reputacija : 0
Bodovi : 4
Datum upisa : 2008-07-15

KomentarNaslov komentara: Re: Smrt nacionalizmu!   27th January 2009, 00:53

http://hr.wikipedia.org/wiki/Grb_Hrvatske

hrvatski grb ima dugacku povijest i na ndh grbu su bile bijelo crvene a na hrvatskom su srebrne i crvene

_________________


Kad Srbin Hrvatu kaze brate Kad Slovenci pice plate Kad se Crnogorci posla hvate Kad Makedonci dobiju vece plate i Kad sve to Bosanci shvate Tad ce biti opet S- F- R- J brate !!!!!!
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Vojvodjanin
Potporučnik
Potporučnik
avatar

Broj poruka : 370
Godina : 34
Mjesto : Ravnica
Reputacija : 0
Bodovi : 0
Datum upisa : 2008-12-16

KomentarNaslov komentara: Re: Smrt nacionalizmu!   27th January 2009, 00:59

Drug Ambra (citat):
http://hr.wikipedia.org/wiki/Grb_Hrvatske

hrvatski grb ima dugacku povijest i na ndh grbu su bile bijelo crvene a na hrvatskom su srebrne i crvene

Molim lepo! I da se vise ne prave takve greske i da se sahovnica navodi kao ustaski simbol, i potiskivanje mira u jugoslaviji, opste je poznato da je bila i na grbu SR Hrvatske.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Red Dog
Vodnik 1.klase
Vodnik 1.klase
avatar

Male
Broj poruka : 133
Godina : 53
Mjesto : Malmö / Svedska
Obrazovanje : Pravnik
Reputacija : 0
Bodovi : 1
Datum upisa : 2008-06-20

KomentarNaslov komentara: Re: Smrt nacionalizmu!   27th January 2009, 01:33

Vojvodjanin (citat):
Inace, posto je postojala u topicu "da je Tito ziv" zabluda da shaovnica R. Hrvatske ima veze sa ustatvom i NDH. To pre svega nije tacno.
Sahovnica NDH i ustaskog pokreta pocinje sa belim poljem, i prvi put je tu uvedeno pravilo 5x5 polja. Takodje je drugog oblika, i cesto se na njoj moze naci =U=, stavise retko koja je i nema. Sahovnica RH pocinje crvenim poljem, i sadrzi Hrvatske povesne grbove. E sad da ne bi dalje objasnjavao, vidite sami....

Sahovnica R. Hrvatske: http://www.sabor.hr/lgs.axd?t=16&id=10354

NDH sahovnica: http://www.freewebs.com/crospartacus/U%20Grb.gif


A ja ti i dalje uporno tvrdim da je to cepidlacenje i da to zapravo nikoga ne zanima. U stvari nije vazno sta simboli znace, nego kako ih narod shvaca.

Gledaj ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/Swastika

Sva znacenja svastike. Moze znaciti skoro bilo sta. Moze cak biti srednjovekovni simbol Bosne.
Ali je stavi na zastavi pa ces videti kako narod reaguje. A onda im pokusaj objasniti da si ti mislio na jedno odredeno znacenje.

Ako tvoj simbol daje povoda negativnim reakcijama kod gradana, ili si inkompetentan kao politicar, ili namerno trazis konfrontaciju. Tudjman je zeleo maksimalnu konfrontaciju i polarizaciju, da ljudi ne bi imali vremena razmisljati o tome sta rade. Srbi su shvatili sahovnicu kao „Jasenovac“.

Sto se tice kokarde na srpskoj zastavi, zapravo je nisu cetnici stavili tamo, nego neo-liberali. Zasto? Da bi oslabili cetnike. Kako? Dozvoli mi da ilustrisem to jednim malim skecom:

Govornik: „Pomoz Bog, junaci!“
Masa: „BOG TI POMOGO!“
Govornik: „Sta smo mi?“
Masa: „CETNICI!“
Govornik: „Sta zelimo mi?“
Masa: „CETNICKU DRZAVU!“
Govornik: „Kako cemo znati da je drzava cetnicka?“
Masa: „KOKARDA NA ZASTAVI!“

*Pauza*

Govornik: „Sad je kokarda na zastavi. Sta zelimo sada?“
Masa: „Ne znam, jebi ga. Odoh ja kuci da mi se ne ohladi vecera.“

Tako da ispravno reagujes na kokardu, posto to jeste provokacija, ali na zalost, ti tvoji su je stavili tamo.

Hrvatska danas pokusava umanjiti znacaj sahovnice, da niko ne bi postavio pitanja o tome sta su oni radili tokom gradanskog rata. Ali ja znam kako su je srbi shvatili. Bio sam u Srbiji za vreme Vukovara. Isla im je pena na usta zbog nje.

Tako da mi nemoj pokusati dokazati da si ti fin, tolerantan i demokratican neo-liberlcic time sto kupujes zakasnele konstrukcije hrvatskih nacionalista.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika https://www.youtube.com/user/MarshalRedDog
Vojvodjanin
Potporučnik
Potporučnik
avatar

Broj poruka : 370
Godina : 34
Mjesto : Ravnica
Reputacija : 0
Bodovi : 0
Datum upisa : 2008-12-16

KomentarNaslov komentara: Re: Smrt nacionalizmu!   27th January 2009, 01:54

Red Dog (citat):
Vojvodjanin (citat):
Inace, posto je postojala u topicu "da je Tito ziv" zabluda da shaovnica R. Hrvatske ima veze sa ustatvom i NDH. To pre svega nije tacno.
Sahovnica NDH i ustaskog pokreta pocinje sa belim poljem, i prvi put je tu uvedeno pravilo 5x5 polja. Takodje je drugog oblika, i cesto se na njoj moze naci =U=, stavise retko koja je i nema. Sahovnica RH pocinje crvenim poljem, i sadrzi Hrvatske povesne grbove. E sad da ne bi dalje objasnjavao, vidite sami....

Sahovnica R. Hrvatske: http://www.sabor.hr/lgs.axd?t=16&id=10354

NDH sahovnica: http://www.freewebs.com/crospartacus/U%20Grb.gif


A ja ti i dalje uporno tvrdim da je to cepidlacenje i da to zapravo nikoga ne zanima. U stvari nije vazno sta simboli znace, nego kako ih narod shvaca.

Gledaj ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/Swastika

Sva znacenja svastike. Moze znaciti skoro bilo sta. Moze cak biti srednjovekovni simbol Bosne.
Ali je stavi na zastavi pa ces videti kako narod reaguje. A onda im pokusaj objasniti da si ti mislio na jedno odredeno znacenje.

Ako tvoj simbol daje povoda negativnim reakcijama kod gradana, ili si inkompetentan kao politicar, ili namerno trazis konfrontaciju. Tudjman je zeleo maksimalnu konfrontaciju i polarizaciju, da ljudi ne bi imali vremena razmisljati o tome sta rade. Srbi su shvatili sahovnicu kao „Jasenovac“.

Sto se tice kokarde na srpskoj zastavi, zapravo je nisu cetnici stavili tamo, nego neo-liberali. Zasto? Da bi oslabili cetnike. Kako? Dozvoli mi da ilustrisem to jednim malim skecom:

Govornik: „Pomoz Bog, junaci!“
Masa: „BOG TI POMOGO!“
Govornik: „Sta smo mi?“
Masa: „CETNICI!“
Govornik: „Sta zelimo mi?“
Masa: „CETNICKU DRZAVU!“
Govornik: „Kako cemo znati da je drzava cetnicka?“
Masa: „KOKARDA NA ZASTAVI!“

*Pauza*

Govornik: „Sad je kokarda na zastavi. Sta zelimo sada?“
Masa: „Ne znam, jebi ga. Odoh ja kuci da mi se ne ohladi vecera.“

Tako da ispravno reagujes na kokardu, posto to jeste provokacija, ali na zalost, ti tvoji su je stavili tamo.

Hrvatska danas pokusava umanjiti znacaj sahovnice, da niko ne bi postavio pitanja o tome sta su oni radili tokom gradanskog rata. Ali ja znam kako su je srbi shvatili. Bio sam u Srbiji za vreme Vukovara. Isla im je pena na usta zbog nje.

Tako da mi nemoj pokusati dokazati da si ti fin, tolerantan i demokratican neo-liberlcic time sto kupujes zakasnele konstrukcije hrvatskih nacionalista.

Ama hrvatska sahovnica je nastala puno ranije... i iskreno, zabole me sta masa misli ako nije spremna da istrazi sta to ustvari jeste, i sto to nekog na nesto asocira, zabole me! Sahovnica je tu stajal i posle '45-te tako da nije novina u "jugoslovenskom svetu". A to sto su glupavi cetnici glupavi da bi svatili neke stvari...jebiga....sahovnica je tu uvek bila, nikad se nije sklanjala...ako je bila i simbol socijalisticke jugoslavije (tj grb) sto bi onda nekog asocirala na jasenovac....kako ga od '45 nije asocirala na jasenovac?! NIJE! Nego su samo trazili povod na naprave sranje, zato sto im je to u krvi...jesi primetio da Srbi u istoriji nisu imali miran period veci od 50 godina, a i taj od 50 godina je bio za vreme SFRJ....
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Vojvodjanin
Potporučnik
Potporučnik
avatar

Broj poruka : 370
Godina : 34
Mjesto : Ravnica
Reputacija : 0
Bodovi : 0
Datum upisa : 2008-12-16

KomentarNaslov komentara: Re: Smrt nacionalizmu!   27th January 2009, 01:55

jbg taki mi narod Embarassed
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Smrt nacionalizmu!   

Na vrh Go down
 
Smrt nacionalizmu!
Na vrh 
Stranica 3/3Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Jugoslavija Online :: Jugoslavija Online :: Rasprave-
Idi na: