HomeKako koristiti ovaj Forum?TražiRegistracijaLogin
! ! ! REINKARNACIJA ! ! !
Login
Član:
Password:
Prijavi me automatski: 
:: Zaboravljen password
Traži
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Anketa
Kako vam se čini novi YU-Online izgled?
 5
 4
 3
 2
 1
Rezultati
Ko je prisutan na forumu
Ukupno 2 korisnika online: 0 registrovanih, 0 skriven, 2 gostiju

niko

Najviše korisnika koji su istovremeno bili na forumu do sada bilo je 66 dana: 1st April 2011, 14:06
Preporučene stranice
free forum

Share | 
 

 Istorijat Jugoslavije

Go down 
AutorPoruka
Mirza
Osnivač
Osnivač
avatar

Male
Broj poruka : 1300
Godina : 28
Mjesto : Bijeljina / YU
Posao : Student: I godina Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu
Obrazovanje : Mašinski tehničar IV godine
Reputacija : 1
Bodovi : 6
Datum upisa : 2008-06-14

KomentarNaslov komentara: Istorijat Jugoslavije   16th June 2008, 16:38

YUGOSLAVIA

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (skraćeno SFRJ) je bivša jugoslovenska država koja je postojala od kraja Drugog svetskog rata, sve dok se nije raspala tokom građanskog rata. Ona je bila socijalistička država koja je obuhvatala teritorije današnjih nezavisnih država Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Crne Gore.

Formirana je 1945. godine kao naslednica Kraljevine Jugoslavije pod imenom Demokratska Federativna Jugoslavija. 29. novembra 1945. godine menja ime u Federativna Narodna Republika Jugoslavija, dok je 1963. godine konačno promenila ime u Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija.


Demokratska Federativna Jugoslavija je rekonstituisana na konferenciji AVNOJa u Jajcu, (od 29. novembra do 4. decembra 1943.), dok su se pregovori sa Kraljevskom Vladom u izgnanstvu nastavili. 29. novembra 1945. Federativna Narodna Republika Jugoslavija je konstituisana kao socijalistička zemlja tokom prvog zasedanja skupštine u kojoj je Komunistička partija Jugoslavije bila većina, a koju su činili predratni poslanici i članovi AVNOJ-a.

Prvi predsednik posleratne Jugoslavije je bio Ivan Ribar, a predsednik Vlade je bio Josip Broz Tito. 1953. godine, Tito je postao predsednik, a 1974. godine je proglašen za doživotnog predsednika.

Jugoslavija je 1948. izbačena iz Informbiroa zbog nepristajanja da prihvati sovjetsko vođstvo u socijalističkim državama. Ovo isključenje je, zbog težnji prema teritoriji Jugoslavije, navelo Albaniju da se svrsta uz Sovjetski Savez. Kasnije otapanje odnosa između Sovjetskog Saveza i Jugoslavije u godinama nakon smrti Josifa Staljina, uz Kinesko-sovjetski razlaz, je navelo Albaniju da se 1961. svrsta uz Narodnu Republiku Kinu. Iste godine Jugoslavija je postala osnivač Pokreta nesvrstanih, i uz zemlje poput Indonezije, je bila jedna od članica koje su se zalagale za politiku nesuprotstavljanja prema SAD. Jugoslavija nije kao ostale države istočne i centralne Evrope izabrala kurs zavisnosti od Sovjetskog Saveza, i nije bila član Varšavskog pakta niti NATOa, što ju je činilo specifičnom u odnosu na druge države. Upravo zbog tog balansa između istoka i zapada, uživala je visoki ugled u svetu.

Najznačajnija promena u granicama SFRJ se desila 1954, kada je susedna Slobodna Teritorija Trsta ukinuta Osimski sporazum. Jugoslovenska Zona B, koja je pokrivala površinu od 515,5 km2, je postala deo SFRJ. Zonu B je već prethodno okupirala Jugoslovenska Narodna Armija.

Novi savezni ustav iz 1974.dao je više autonomije republikama i pokrajinama, tako u osnovi ispunivši zahteve Hrvatskog proljeća. Jedna od odredbi novog ustava je da je svaka država zvanično imala pravo da proglasi nezavisnost od federacije.

SFRJ je bila podeljena na šest socijalističkih republika (SR Bosna i Hercegovina, SR CrnaGora, SR Hrvatska, SR Makedonija, SR Srbija i SR Slovenija) i na dve socijalističke autonomne pokrajine (Vojvodina,Kosovo i Metohija) koje su bile deo SR Srbije. Glavni grad je bio Beograd.

Himna SFRJ (1945.-1992.) sa verzijama na srpsko-hrvatskom, slovenačkom i makedonskom jeziku bila je "Hej Sloveni". Grb SFRJ predstavlja šest baklji okruženih žitom koje gore zajedno. Zajednička vatra šest baklji predstavlja bratstvo i jedinstvo šest republika bivše Jugoslavije.Datum na grbu je 29. novembar 1943. kada se u Jajcu po drugi put sastao AVNOJ. Taj datum je postao dan republike posle Drugog svetskog rata.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://yu-pokret.forumotion.com/forum.htm
Jugoslav
General Major
General Major


Male
Broj poruka : 1096
Godina : 28
Mjesto : Bosna
Reputacija : 0
Bodovi : 0
Datum upisa : 2008-07-17

KomentarNaslov komentara: Re: Istorijat Jugoslavije   17th December 2008, 20:58

Ljepo sredjeno..kratko ali sve najbitnije...Wink
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
kingaro
Vojnik
Vojnik
avatar

Male
Broj poruka : 18
Godina : 37
Mjesto : Rokycany, CZ
Posao : RADNIK
Obrazovanje : Radnička klasa
Reputacija : 0
Bodovi : 0
Datum upisa : 2009-02-04

KomentarNaslov komentara: Re: Istorijat Jugoslavije   16th February 2009, 22:48

Druže Udarniče, da ćeš imati ovaj tekst na mojim sajtu, javi se mi. Ja ne imam vreme na tvorevinu nekakvih takvih stvari i je to dobar tekst. Naravno pod tekstom će tvoje ime ili nadimak.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://jugoslavije.cz.tl
Mirza
Osnivač
Osnivač
avatar

Male
Broj poruka : 1300
Godina : 28
Mjesto : Bijeljina / YU
Posao : Student: I godina Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu
Obrazovanje : Mašinski tehničar IV godine
Reputacija : 1
Bodovi : 6
Datum upisa : 2008-06-14

KomentarNaslov komentara: Re: Istorijat Jugoslavije   16th February 2009, 23:28

Možeš slobodno uzeti tekst, ali te molim da ne pišeš moje ime tu, nego da staviš link do originalnog izvora teksta, tj. ovog foruma.
Može?

_________________

Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://yu-pokret.forumotion.com/forum.htm
drug Tibor
Kapetan 1. klase
Kapetan 1. klase
avatar

Male
Broj poruka : 555
Godina : 27
Mjesto : Bečej
Posao : Učenik
Obrazovanje : Kuvar
Reputacija : 0
Bodovi : 5
Datum upisa : 2008-10-28

KomentarNaslov komentara: Re: Istorijat Jugoslavije   16th February 2009, 23:34

E vidiš Mirza, ne stavljaš ime nego link za Forum, da su nam ovi političari danas isti ko ti onda bi se tu lepše živelo...
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Mirza
Osnivač
Osnivač
avatar

Male
Broj poruka : 1300
Godina : 28
Mjesto : Bijeljina / YU
Posao : Student: I godina Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu
Obrazovanje : Mašinski tehničar IV godine
Reputacija : 1
Bodovi : 6
Datum upisa : 2008-06-14

KomentarNaslov komentara: Re: Istorijat Jugoslavije   16th February 2009, 23:51

Pa...
Sve što se napiše na forumu je svojina foruma, i takvom treba i da se tretira.

A ko zna, možda ja nekad budem političar Smile
Nadam se da imam predispozicije za to Very Happy

Hvala na komplimentu.

Drugarski pozdrav,
Udarnik

_________________

Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://yu-pokret.forumotion.com/forum.htm
valter
Vodnik
Vodnik
avatar

Male
Broj poruka : 52
Godina : 66
Mjesto : Schweiz
Reputacija : 0
Bodovi : 2
Datum upisa : 2009-02-07

KomentarNaslov komentara: Odgovor   17th February 2009, 09:53

Da vam se i ja pridruzim sa malo priloga.

Socialisticka Federativna Republika Jugoslavija

zauzima 2,6 procenata evrpskog prostora, izmedju 40 51 i 46 53 severne sirine i 13 23 i 23 istocne duzine. Sa povrsinom od 255.804 kv.kiometara je 9.zemlja po velicini u Evropi. Sfrj se granici na severu sa Austrijom i Madjarskom, na severoistoku sa Rumunijom na istoku sa Bugarskom, na jugu sa Grckom i Albanijom i na zapadu i jugozapadu sa Italijom. U svakoj od ovih zemalja, zivi deo pripadnika nacionalnosti koje sacinjavaju Jugoslaviju.

Po broju stanovnika SFRJ zauzima osmo mesto u svetu. 1981god. bilo je 22,424.711 miliona stanovnika, od toga 11,34 miliona zena i 11,1 milion muskaraca.

Pre Prvog Svetskog Rata, su Srbija i Crna Gora bile Kraljevine. Slovenija, Hrvatska, Bosna i Herzegovina i Vojvodina su bile pod Austougarskom, dok je Makedonija, Kosovo i jedan deo Crne Gore i Srbije do Balkanskog Rata 1912 bili pod Turskom vlascu. Po zavrsetku Prvog Svetskog Rata, nastala je, nakon potpisivanja Versajskog Ugovora Kraljevina Srba,Hrvata i Slovenaca, na jednoj povrsini od 247.542 kv. kilometra, sa dinastijom Karadjordjevica na celu.

Toj novoj drzavi su pripadale Kraljevine Srbija i Crna Gora, (koje su svoju vlast nakon pobede protiv Turaka prosirile i na Kosovo i Makedoniju), kao i Hrvatska,Bosna i Hercegovina, Slovenija, i Vojvodina.Ta nova Drzava je bila centralizovana. Sve pobune su ugusene u krvi.

Prva vlada se sastojala od gradjanskih partija, sa programom" Red i Mir u Drzavi".

Vec 30 Septembra 1920 su svi osnovani Sindikati koji su bili pod uticajen Komunisticke Partije bili proglaseni za ilegalnim, a u Augustu je i Komunisticka Partija bila zabranjena.Kralj Aleksandar I. Karadjordjevic je ukinuo parlamentarni sistem, poglasivsi Monarhiju 6. Januara 1929 godine.

Krajem godine je proglasena Kraljevina Jugoslavija.

Kralj Aleksandar je 1934 Godine u Marselju ubijen.

Kako je Prestolonaslednik bio maloletan, vlast je preuzeo regent Princ Pavle Karadjordjevic.

Narodi, a posebno narodnosti nisu imali nikakva prava.Kako je vecina stanovnistva bila satavljena od zemljoradnika i stocara, Jugoslavija je bila jedna od poslednjih drzava u Evropi. Nereseni nacionalni, socialni i drugi problemi su podsticali delovanje udruzene opozicije.

Vlada Cvetkovic – Macek, koja sa saglasnoscu Srbske burzoazije dobija vecu autonomiju za Hrvatsku, potpisuje Trojni Pakt.

Nakon dva dana vec izlazi Narod na ulice i protestuje protiv tog ugovora. Sproveden je vojni puc.

Maloletni Prestolonaslednik je postavljen za Kralja, za vladu je bio zaduzen General Simic.

Hitler je pobesneo, cuvsi za dogadjaje u Jugoslaviji, njegove planove da napadne Rusiju je morao da pomeri za kasnije.Jugoslaviju je napao 6.Aprila 1941 godine,bez objave rata. Rat je poceo sa bombardovanjem Beograda. Kralj i njegovi sledbenici su pobegli iz Zemlje.

Teritorija srusenog Kraljevstva je podeljena na interesne sfere Nemacke i Italije. Treci Rajh je uzeo Sloveniju, dok je Italija prisvojila Ljubljanu i ostale juzne krajeve Slovenije, Hrvatsku obalu, Dalmaciju i ostrva. Bugarska je dobila veci deo Makedonije, kao i delove Kosova, Madjarska je dobila delove Backe, Baranje, Medjumurja i Prekmurje. Italija je dodelila Velikoj Albaniji delove Crne Gore, Kosova i Makedoniju.

Za vreme rata je osnovana i Nezavisna Drzava Hrvatska, kojoj je jos pripadala Bosna i Herzegovina i Srem. Politicko vodstvo je dato Anti Pavelicu iz pokrata Ustasa.Crnoj Gori je obecano ponovno uspostavljanje Dinastije Petrovic.Beogradu je Hitler nametnuo marionetsku vladu Generala Milana Nedica.

Podela zemlje je dovela do masovnog proterivanja i iseljavanja stanovnistva. Proganjane su nacionalne manjine.

Kada je Josip Broz Tito 1937 dosao na vrh Komunisticke Partije, ucvrstio je njene redove, i postepeno jaca njen uticaj.

10.Aprila 1941 se sastaje Centralni Komitet i poziva narod, da se suprotstavi raskomadavanju drzave i okupatorima. Mnogi istomisljenici i dobrovoljci se javljaju, ali vladajuca burzoazija nije htela da naoruzava radnike i omladinu. Aprilski rat je bio kratak, i Komunisti i Narod ga ne smatraju zavrsenim.

Otvaranjem Istocnog Fronta, napad Nemacke na Rusiju, ubrzava odluku CK SKJ-u. o oruzanoj borbi protiv okupatora.

7.Jula je ustao narod Srbije, 13.Jula Crnogorci, 22.Jula Slovenci, 27. jula Narod Bosne i Hercegovine i Hrvatske, i 11. Oktobra iste godine Makedonci. Niko u tadasnjoj Evropi nije racunao sa Jugoslovenkim ustankom i borbom koja nije prestala do 15.Maja 1945, mada se 9. Maj slavi kao zavrsetak i pobeda Anti Hitlerovske Koalicije. Jugoslavija je bila ratni poligon koji niko nije predvideo.Prosecno je ucestvovalo preko pola miliona vojnika Treceg Rajha, koje nisu mogli slati ni na Istocni ni na Zapadni Front, bili su vezani na teritoriji Jugoslavije sve do kapitulacija Treceg Rajha 15. Maja 1945 Godine.

29. Novembra 1943 u gradu Jajcu, na AVNOJ-u su postavljeni Temelji za novu Jugoslaviju.

Valter
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.sfrj4ever.ch
kingaro
Vojnik
Vojnik
avatar

Male
Broj poruka : 18
Godina : 37
Mjesto : Rokycany, CZ
Posao : RADNIK
Obrazovanje : Radnička klasa
Reputacija : 0
Bodovi : 0
Datum upisa : 2009-02-04

KomentarNaslov komentara: Re: Istorijat Jugoslavije   17th February 2009, 16:45

Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://jugoslavije.cz.tl
Mirza
Osnivač
Osnivač
avatar

Male
Broj poruka : 1300
Godina : 28
Mjesto : Bijeljina / YU
Posao : Student: I godina Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu
Obrazovanje : Mašinski tehničar IV godine
Reputacija : 1
Bodovi : 6
Datum upisa : 2008-06-14

KomentarNaslov komentara: Re: Istorijat Jugoslavije   17th February 2009, 16:50

Odlično druže!
Ako želiš mogu ja da pokušam da doradim banner tvoje stranice, one dvije SFRJ zastave na vrhu ne leže na svom mjestu.
Samo, moraćeš mi javiti dimenzije željenog bannera i to u pixel-ima.

_________________

Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://yu-pokret.forumotion.com/forum.htm
kingaro
Vojnik
Vojnik
avatar

Male
Broj poruka : 18
Godina : 37
Mjesto : Rokycany, CZ
Posao : RADNIK
Obrazovanje : Radnička klasa
Reputacija : 0
Bodovi : 0
Datum upisa : 2009-02-04

KomentarNaslov komentara: Re: Istorijat Jugoslavije   17th February 2009, 22:33

Udarnik (citat):
Odlično druže!
Ako želiš mogu ja da pokušam da doradim banner tvoje stranice, one dvije SFRJ zastave na vrhu ne leže na svom mjestu.
Samo, moraćeš mi javiti dimenzije željenog bannera i to u pixel-ima.
Neznam kako se radi banner, ali da ćeš možeš. Mora imat 1000x178 pixela. I piši meni na gmail. Hvala.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://jugoslavije.cz.tl
Mirza
Osnivač
Osnivač
avatar

Male
Broj poruka : 1300
Godina : 28
Mjesto : Bijeljina / YU
Posao : Student: I godina Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu
Obrazovanje : Mašinski tehničar IV godine
Reputacija : 1
Bodovi : 6
Datum upisa : 2008-06-14

KomentarNaslov komentara: Re: Istorijat Jugoslavije   18th February 2009, 00:58

Biće gotovo do sutra uveče.

_________________

Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://yu-pokret.forumotion.com/forum.htm
Sponsored content




KomentarNaslov komentara: Re: Istorijat Jugoslavije   

Na vrh Go down
 
Istorijat Jugoslavije
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Jugoslavija Online :: Jugoslavija Online :: Istorija-
Idi na: