HomeKako koristiti ovaj Forum?TražiRegistracijaLogin
! ! ! REINKARNACIJA ! ! !
Login
Član:
Password:
Prijavi me automatski: 
:: Zaboravljen password
Traži
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Anketa
Kako vam se čini novi YU-Online izgled?
 5
 4
 3
 2
 1
Rezultati
Ko je prisutan na forumu
Ukupno 2 korisnika online: 0 registrovanih, 0 skriven, 2 gostiju

niko

Najviše korisnika koji su istovremeno bili na forumu do sada bilo je 66 dana: 1st April 2011, 14:06
Preporučene stranice
free forum

Share | 
 

 Drugi Svjetski Rat

Go down 
AutorPoruka
Mirza
Osnivač
Osnivač
avatar

Male
Broj poruka : 1300
Godina : 28
Mjesto : Bijeljina / YU
Posao : Student: I godina Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu
Obrazovanje : Mašinski tehničar IV godine
Reputacija : 1
Bodovi : 6
Datum upisa : 2008-06-14

KomentarNaslov komentara: Drugi Svjetski Rat   9th August 2008, 12:02Da li je sve ovo istina?

_________________

Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://yu-pokret.forumotion.com/forum.htm
Jugoslav
General Major
General Major


Male
Broj poruka : 1096
Godina : 28
Mjesto : Bosna
Reputacija : 0
Bodovi : 0
Datum upisa : 2008-07-17

KomentarNaslov komentara: Re: Drugi Svjetski Rat   9th August 2008, 13:41

Jedini koji su se borili u to vrijeme za oslobodjenje Jugoslavije su bili Partizani ili NOV. Cetnici su ispocetka nastali kao JVuO i cilj im je bio povratak kralja i kraljevine (zastava im je bila jugo trobojka) ali kasnije su se pretvorili u cetnike ciji je cilj bila velika srbija i etnicko ciscenje hrvata i muslimana (a zastava im je bila vec sada nadasve poznata: Za kralja i Otadjbinu, Sloboda ili Smrt). Kao takvi oni su i suradjivali prije svega sa Talijanima ali i Njemcima pa cak i Ustasama kao npr. u Bitci na Neretvi a i u Bitci na Sutjesci su sve zajedno sursdjivali protivPartizana. Suradnja Ustasa , Njemaca i Cetnika bila je jaka i na Kozari gdje su izvreno etnicko ciscenje nad svakim narodom.
O o Nedicu netreba ni govoriti, Ako se je on pohvalio Hitleru da ja Beograd prvi Judenfrei grad u Europi mislim da to govori sve.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Tito
Vodnik 1.klase
Vodnik 1.klase
avatar

Broj poruka : 127
Godina : 58
Mjesto : Jugoslavija
Reputacija : 0
Bodovi : 0
Datum upisa : 2008-06-21

KomentarNaslov komentara: Re: Drugi Svjetski Rat   9th August 2008, 17:01

Citat :
Jugoslovenska vojska u otadzbini (cetnici, odnosno ravnogorski pokret) bio je u stanju neprijateljstva prema partizanima, odnosno NOVJ. Tokom neprijateljstava cetnici su krsili pravila rata i Zenevsku konvenciju prema pripadnicima NOVJ zasticenim obicajima i pravima rata i Zenevskom konvencijom.

Rukovodstvo ravnogorskog pokreta pridavalo je poseban znacaj borbi protiv NOVJ, pa je vodilo smisljenu propagandu kampanju u cilju sirenja antikomunizma i jacanja mrznje prema komunistima.

Zlocini su bili spontani (iz mrznje) i organizovani (po naredjenju). U dokumentaciji se nalazi veci broj naredjenja koja nalazu od podredjenih cinjenje ratnih zlocina. Zlocini su bili prihvacena praksa - postoje brojni dokumenti koji svedoce da su zlocini i pocinioci bili poznati odgovornim komandama, koje u previlu nisu reagovale protiv ovih pojava. U brojnim izveštajima nadredjenim komandama zlocini se otvoreno priznaju i opisuju.

Ravnogorski pokret takodje je bio velikosrpski, odnosno predvidjao je neophodnost etnickog ciscenja i genocida prema nesrpskim elementima u pojedinim oblastima. U skladu s ovim takodje je vodjena propagandna kampanja podsticanja mrznje i osvetoljubivosti prema Hrvatima i muslimanima (Bosnjacima).

Milos (Erkic, komandant Tuzlanske brigade) je zarobio 25 partizana, a 24 ubio na licu mesta...“

KNjIGA PRIMLjENIH DEPESA STABA DRAZE MIHAILOVICA:


„17. decembra 1943 god. Br. 12.425 od He He (major Radoslav Djuric). Br. 486 od 14-XII-1943. Komandant drugog kosovskog korpusa izvestava: Izdajnika porucnika Radulovica sa njegovom grupom smo razbili.14 Borbu je vodila druga Studenicka brigada kod sela Gumnista, gde je ubijen 21 partizan i 9 zarobljenih.“
„Br. 1011 od Bi-Bi (major Radomir Cvetic, komandant Javorskog korpusa). Br. 47 od 21-I-1944.— Po iskazu zarobljenika ovde je bila druga proleterska divizija iz korpusa Peke Dapcevica, koji ima tri divizije. Ovu diviziju sacinjavali: druga Dalmatinska i druga proleterska sa po 800 ljudi i Sumadijska brigada sa 400. Ukupno 2.000. Imaju dosta bacaca i automata, ali malo municije. U Negbini pridružilo im se 8 Engleza od Keserovica sa puk. Sajcom i radio stanicom. Poslednji delovi su im u Negbini, a glavnina u Kleki. Mnogo ranjenih pomrlo im u putu. Mi smo zarobili 16 i zaklali bez prekog suda.“

Takodje postoje uputstva i naredjenja nadredjenih komandi koja nalazu sistematicnost i surovost u likvidaciji zarobljenika.


Tito: komentar modifikovan dana: 9th August 2008, 17:19; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://yu-online.forumsr.com
Tito
Vodnik 1.klase
Vodnik 1.klase
avatar

Broj poruka : 127
Godina : 58
Mjesto : Jugoslavija
Reputacija : 0
Bodovi : 0
Datum upisa : 2008-06-21

KomentarNaslov komentara: Re: Drugi Svjetski Rat   9th August 2008, 17:06

Citat :
Postoje i primeri unistavanja partizanskih bolnica od strane cetnika. Jedan od njih je sledeci:

Od svog jataka iz seoceta Krcana s Pljesevice, jugoistocno od Udbine, Obrada Radocaja, saznao je da je u 16 kuca tog sela smjesteno oko 90 teskih ranjenika. Ti ranjenici su za vrijeme operacije "Morgenstern" bili desetak dana u jami, pod zemljom, s petnaest bolnicarki. Djevojke, mahom skojevke, iz Kurjaka i okolnih sela iz podzemne bolnice su ranjenike na rukama prenijele u Krcanu. Grupa partizana — bolnicka straza — bdjela je na Trnovoj poljani, cuvajuci prilaz Krcani od Lapca preko Kuka i Visuca. Lukica Popovic je na to bio upozoren, pa je cetnike doveo zaobilaznim putem. Upali su u Krcanu oko 10 sati 2. juna. Zaklali su 36 ranjenih partizana. Zene i starci iz Krcane su na brzinu sakrili 56 ranjenika. Cetrnaestogodisnja Pera Radocaj je legla na nekoliko ranjenika, i tako ih spasila. Lukica Popovic je znao da je djevojcica bolesna, pa nije izvrsio premetacinu. U Krcani su ubijena i dva lijecnika, dr Josip Kajfes i dr Zupe. U kuci cetnickog spijuna Obrada Radocaja zaklan je tesko ranjeni komesar 8. divizije NOVJ Aleksa Backovic.

Vojvoda Momcilo je pohvalio Lukicu Popovica, a tri mjeseca kasnije urucio mu je pismeno priznanje o odlikovanju Obilicevom zvijezdom."

Cetnici su primenjivali teror prema civilima kao kaznu za podršku partizanima ili u cilju zastrašivanja radi sprecavanja eventualne podrške partizanima. Teror je cesto obuhvatao i clanove porodica osumnjicenih, a povremeno i decu. Ovakav terenski rad smatrali su neizostavnim delom svoje borbe protiv komunizma ne manje važnim od borbe sa vojnim jedinicama NOVJ. Narocito su smatrali važnim "cišcenje terena" nakon što bi okupatorske jedinice ponovo zauzele neku prethodno oslobodjenu teritoriju. Primena terora bila je masovna i regularna. Dva primera iz dokumenata opisuju kako je to izgledalo:

- KNjIGA PRIMLjENIH DEPEŠA ŠTABA DRAŽE MIHAILOVICA:

„Br. 13.007 od Georgija,(potpukovnik Milutin Radojevic;, delegat Draže Mihailovica za podrucje Jablanice i Toplice) Br. SS 58 od 28 - XII-1943. Zbog toga što srpski izrodi pomažu proletarijatski ološ u pojedinim selima naredio sam uništenje celih porodica, palenje domova i celih sela, tamo, gde partizani nalaze svoja uporišta. Ovako sam naredio zato,što gubimo cvet naših nacionalista zbog izroda našeg roda.“

Poznati su cetnicki masakri nad stanovnistvom u Vranicu kod Beograda 20./21.12.1943.

U drugoj polovini decembra 1943. juzno od Beograda po naredjenju Draze Mihailovica provedena je akcija ciscenja komunista. Koordinatori akcije bili su pukovnik Jevrem Simic - Drska, generalni inspektor cetnickih odreda i Nikola Kalabic, komandant Korpusa gorske garde. Nakon što su 26. novembra 1943.potpisali sporazum sa Nemcima o primirju i saradnji na dodeljenim teritorijama, izvrsili su koncentraciju jedinica i otpoceli takozvano "ciscenje terena". Na ovu akciju odnosi se sledece Mihailovicevo naredjenje komandantima.


Tito: komentar modifikovan dana: 9th August 2008, 17:20; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://yu-online.forumsr.com
Tito
Vodnik 1.klase
Vodnik 1.klase
avatar

Broj poruka : 127
Godina : 58
Mjesto : Jugoslavija
Reputacija : 0
Bodovi : 0
Datum upisa : 2008-06-21

KomentarNaslov komentara: Re: Drugi Svjetski Rat   9th August 2008, 17:12

Citat :
KNjIGA POSLATIH DEPEŠA STABA DRAZE MIHAILOVICA:
„Seged, Kis (Zivan Lazovic, komandant Smederevskog korpusa), Ras-Ras (Nikola Kalabic), Dog-Dog i Romel. Naš avalski korpus sa srezovima Grocka, Vracar, Umka spava dubokim snom. Na svim oblastima u neposrednoj blizini Beograda, nakotili su se komunisti i njihovi simpatizeri. Naredjuje se komandantima, i to: majoru Mihailu Jovanoviću, kapetanu Lazoviću, kapetanu Nikoli Kalabiću, dalje Komarcevicu i rudnickom korpusu da najenergicnije sa juga na sever... čisteći usput i sve srezove, naročito srez kosmajski, narocito je važno što pre ocistiti srezove Grocka i Umka. U isto vreme čestitam čin kapetana Zivojinu Lazovicu i Nikoli Kalabicu. Ukaz je izvrsio 1. decembra, a bice unapredjenja jos za zasluge. O preduzetim akcijama izvestavati stalno i ostale.“

Tokom ove akcije pripadnici Smederevskog korpusa pod komandom Zivana Lazovica tokom 20. i 21. 12. ubili su 72 civila u selu Vranić;, od cega 9 dece izmedju 5 meseci do 12 godina starosti.

Nakon akcije Mihailovic salje depesu u kojoj se osvrce na ovu akciju:

KNjIGA POSLATIH DEPEŠA ŠTABA DRAŽE MIHAILOVIĆA:


Strahovita neaktivnost kod staresina avalskog korpusa. Živan Lazovic mora da dodje da bi pokazao sta se moze da uradi.“

Instrukcija D. Mihailovica Pavlu Djurisicu od 20.12.1941

2) Stvoriti..Veliku Srbiju etnički čistu u granicama Srbije-Crne Gore-Bosne i Hercegovine-Srema-Banata i Backe
4) Čiščenje drzavne teritorije od svih narodnih manjina i ne-nacionalnih elemenata
5) Stvoriti neposredne zadnicke granice izmedju Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenacke ciscenjem Sandzaka od Muslimanskog zivlja i Bosne od Muslimanskog i Hrvatskog zivlja.
8. U krajevima ociscenim od narodnih manjina i ne-nacionalnih elemenata izvrsiti naseljavanje crnogorcima(u obzir dolaze siromasne nacionalno ispravne i postene porodice).


Karakteristican "pogodni momenat" rukovodstvo JVUO uocilo je i iskoristilo u januaru i februaru 1943. U tom periodu provedene su opsezne operacije genocida i etnickog ciscenja u istocnoj Bosni i Sandzaku u koordinaciji majora Zaharija Ostojica, nacelnika staba isturenog odeljenja vrhovne komande JVUO. U operacijama su ucestvovale trupe Pavla Djurisica i Vojislava Lukacevica. Nakon operacije Djurisic je u izvestaju Mihailovicu napisao:

„Nacelniku staba Vrhovne komande.— Akcija u Pljevaljskom, Cajnickom i Focanskom srezu protivu muslimana izvrsena je.

Operacije su izvedene tacno po naredjenju i izdatoj zapovesti. Napad je poceo u odredjeno vreme. Svi komandanti i jedinice izvrsili su dobijene zadatke na opste zadovoljstvo. Sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza su potpuno spaljena da nijedan njihov dom nije ostao citav.

Sva imovina je unistena sem stoke, zita i sena. Naredjeno je i predvidjeno prikupljanje ljudske i stocne hrane u odredjenim mestima, za stvaranje magacina rezervne hrane i ishranu jedinica koje su ostale na terenu radi ciscenja i pretresanja terena i sumovitih predela, kao i radi sprovodjenja i ucvrscivanja organizacije na slobodnoj teritoriji.

Za vreme operacija se pristupilo potpunom unistavanju muslimanskog zivlja bez obzira na pol i godine starosti.

Zrtve.— Nase ukupne zrtve su bile 22 mrtva od kojih 2 nesrecnim slucajem i 32 ranjena. Kod muslimana oko 1.200 boraca i do 8.000 ostalih zrtava: zena, staraca i dece.

Za vreme pocetnih operacija, muslimani su se dali u bekstvo ka Metaljci, Cajnicu i reci Drini. Na Metaljci je nasao skloniste mali deo stanovnistva. U Cajnicu se racuna da ima do 2.000 izbeglica, a jedan deo je uspeo da umakne preko Drine pre nego sto su odredjene jedinice izvrsile presecanje mogucih otstupnih pravaca na tom sektoru. Sve ostalo stanovnistvo je unisteno.
Moral kod muslimana bio je takoreci srusen. Zavladala je epidemija straha od nasih cetnika, tako da su bili prosto izgubljeni...“

Ubrzo su medjutim, krajem marta i tokom aprila, snage Narodno-oslobodilacke Vojske Jugoslavije proterale JVUO sa ovog podrucja.


Tito: komentar modifikovan dana: 9th August 2008, 17:22; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://yu-online.forumsr.com
Tito
Vodnik 1.klase
Vodnik 1.klase
avatar

Broj poruka : 127
Godina : 58
Mjesto : Jugoslavija
Reputacija : 0
Bodovi : 0
Datum upisa : 2008-06-21

KomentarNaslov komentara: Re: Drugi Svjetski Rat   9th August 2008, 17:18

Citat :
Spontane odmazde
U prvoj fazi ustanka zabelezeni su slucajevi spontanih odmazdi ustanika nad civilima razlicite etnicke i verske pripadnosti. Tako su, na primer, pocetkom septembra 1941. hercegovacki i crnogorski ustanici poubijali su na Berkovicima i Trusini 526 muslimanskih civila iz obliznjih sela svih straosnih dobi. Od toga je 365 baceno u jamu.

Ovakvi slucajevi zabelezeni su tokom 1941. i prve polovine 1942. sirom Bosne i Hercegovine, a u manjoj meri i na teritoriji Srbije i Hrvatske.

Sporadicni zlocini

Sporadicni zlocini pojavljivali su se u situacijama kad su formacije JVUO prolazile iz operativnih potreba kroz oblasti nastanjene nesrpskim stanovništvom. Ovi pokreti i dejstva po pravilu su praceni ubistvima civila, silovanjima, pljackama i unistavanjem imovine.

Ucestvujuci u italijanskoj operaciji ALBIA na Biokovu između 29.8. i 3.9.1942. hercegovacki cetnici pod komandom Petra Bacovica vrsili masovni teror nad civilima drugih narodnosti u zoni operacije. Bacović opisuje ove aktivnosti u izvestaju Mihailovicu od 5.9.1942.:
„...Naknadno dodajem u vezi odlaska nase kaznene ekspedicije u Ljubuski i Imotski, da su nasi cetnici... izmedju Ljubuskog i Vrgorca, oderali ziva tri svestenika. Nasi cetnici ubijali su sve muskarce od 15 godina na vise. Zene i deca ispod 15 godina nisu ubijana. 17 sela je potpuno spaljeno...“

Ucestvujuci u italijanskoj operaciji ALFA u dolini Rame hercegovacki cetnici pod komandom Petra Bacovica su prema izvestajima italijanskog obavestajca ubili izmedju 650 i 700 muslimana hrvatske i muslimanske etnicke pripadnosti.

1. i 2. oktobra 1942. grupa cetnika pod komandom Mane Rokvica (jedan bataljon Dinarske divizije prema italijanskom izvestaju) ucestvovala je u, od Italijana organizovanoj, akciji odmazde nad civilima u Poljickom selu Gata i okolnim selima. Tom prilikom ubijeno je oko 120 civila drugih narodnosti. Porucnik Djordje Nikolic, komandant puka "Kralj Aleksandar" Dinarske divizije o tome izvestava Mihailovica 11.12.1942.:

„Krajem septembra meseca Mane Rokvic na zahtev Komande Talijanske Divizije "Sasari" čijoj se vlasti jedino i pokoravao, preduzme akciju protiv sela iznad Splita i Klisa ka Sinju. Kako je u izgledu bila dobra pljacka uspeo je da sakupi oko 120 boraca vicnih njemu — sve same aramije — i podje u akciju.
Kako je docnije sam pricao i otvoreno se hvalio, uspeo je da spali 19 sela i da pobije sav narod — govorio je da je samo u jednom selu zapalio skolu zajedno sa svima djacima i uciteljima... Zbog prednjeg trazili smo da se Mane Rokvic iskljuci iz organizacije kao apsolutno stetan. Umesto toga dolazi dekret o njegovom unapredjenju u cin cetničkog vojvode, a unapredjen je na predlog kapetana Ivanisevica...“
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://yu-online.forumsr.com
Jugoslav
General Major
General Major


Male
Broj poruka : 1096
Godina : 28
Mjesto : Bosna
Reputacija : 0
Bodovi : 0
Datum upisa : 2008-07-17

KomentarNaslov komentara: Re: Drugi Svjetski Rat   21st August 2008, 00:53

Samo je jedna prava vojska i to je nasa JUGOSLOVENSKA ARMIJA...jedina napredna, narodna i progresivna sila u 2 sjetskom ratu u jugoslaviji...zato smo i pobijedili!
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Lenjin
Stariji Vodnik
Stariji Vodnik
avatar

Broj poruka : 156
Godina : 25
Mjesto : Zagreb
Reputacija : 0
Bodovi : 0
Datum upisa : 2008-08-09

KomentarNaslov komentara: Re: Drugi Svjetski Rat   17th December 2008, 14:12

Samo za partizane!
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Jugoslav
General Major
General Major


Male
Broj poruka : 1096
Godina : 28
Mjesto : Bosna
Reputacija : 0
Bodovi : 0
Datum upisa : 2008-07-17

KomentarNaslov komentara: Re: Drugi Svjetski Rat   17th December 2008, 16:19

Revolucionar (citat):
Samo je jedna prava vojska i to je nasa JUGOSLOVENSKA ARMIJA...jedina napredna, narodna i progresivna sila u 2 sjetskom ratu u jugoslaviji...zato smo i pobijedili!

Mogu samo da ponovim..narod ipak nije stoka i zna sta je dobro, zato je i odlazio masovno u PARTIZANE!!
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Drugi Svjetski Rat   

Na vrh Go down
 
Drugi Svjetski Rat
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Jugoslavija Online :: Jugoslavija Online :: Rasprave-
Idi na: